NVE

Rusthuis Sint-Jozef in Pelt laat meer bezoek toe nu bewoners tweede coronavaccin kregen: "Want lockdown duurt al 10 maanden"

In het wzc Sint-Jozef in Pelt wordt de bezoekregeling wat versoepeld, nu de bewoners hun tweede coronavaccin hebben gekregen. Dat schrijft het Belang van Limburg. Volgens de richtijnen van de overheid is er momenteel maar 1 vaste bezoeker toegelaten, en nog een extra bezoeker, die kan om de 2 weken wisselen. In Sint-Jozef zullen ze vanaf vrijdag of zaterdag elke week een andere extra bezoeker toelaten.

"De lockdown voor onze bewoners duurt nu al 10 maanden", legt Roel Eerlingen van de rusthuiskoepel Integro uit. "Het regime in de woonzorgcentra is veel strenger dan in de rest van de maatschappij. We vinden het ethisch niet meer verantwoord." Nu de bewoners van wzc Sint-Jozef hun tweede vaccin al gekregen hebben, komt er een versoepeling. "Het gaat om een kleine versoepeling", benadrukt Eerlingen wel. "Want we beseffen dat de rest van de maatschappij nog niet gevaccineerd is. Dus het blijft een risico."

We vinden het ethisch niet meer verantwoord

De versoepeling van de bezoekregeling gaat vanaf vrijdag of zaterdag in. "Als mensen een tweede keer gevaccineerd zijn, dan zijn ze nog niet meteen goed beschermd, dat is pas 8 dagen na de tweede prik. Dus dat is eind deze week." 

Eerlingen hoopt dat het Agentschap Zorg en Gezondheid de bezoekregeling voor alle woonzorgcentra herbekijkt. "Het Agentschap, de minister, ... ze zeggen dat zolang niet 70% van de bevolking gevaccineerd is, er geen versoepelingen mogelijk zijn. Voor de woonzorgcentra is dat bijna onmogelijk.  Voor de kleine bubbel van de woonzorgcentra zou men wel een kleine versoepeling kunnen toelaten. Want 10 maanden is lang, hé"

Ziekenhuisopnames

De meeste rusthuisbewoners hebben hun eerste coronavaccin al gekregen. Uit de eerste cijfers blijkt dat er nu al wat minder rusthuisbewoners in het ziekenhuis moeten opgenomen worden. "De cijfers zijn nog pril", waarschuwt biotatisticus Niel Hens van de UHasselt. "We moeten de cijfers nog bevestigd zien. Maar het moet ons wel hoopvol stemmen, want dit was het opzet van de vaccinatiestrategie, dat de druk op de ziekenhuizen zou dalen." 

Meest gelezen