Miljardair en ondernemer Jared Isaacman zal de commandant worden van de eerste commerciële ruimtevlucht van SpaceX.
SpaceX

Eind dit jaar eerste ruimtevlucht met gewone burgers? Dat is het plan van SpaceX (en van Elon Musk)

SpaceX, het commerciële ruimtevaartbedrijf van de Amerikaanse miljardair Elon Musk, wil dit jaar nog gewone burgers als toeristen de ruimte in sturen. Dat heeft het bedrijf gisteren bekendgemaakt. Het zou de eerste ruimtevaartmissie ooit zijn die alleen uit burgers zou bestaan. Het eerste zitje is al ingevuld, door miljardair Jared Isaacman. De invulling van de andere zitjes wordt bepaald door een loterij voor het goede doel.

Wat is SpaceX?
SpaceX is het commerciële ruimtevaartbedrijf van de excentrieke Amerikaanse miljardair en ondernemer Elon Musk, bekend van onder meer het elektrische automerk Tesla. Het bouwt herbruikbare lanceerraketten (Falcon) en ruimtecapsules (Dragon) die goederen en mensen in een baan om de aarde brengen, om ruimtestations te bevoorraden of bemanningen af te lossen. SpaceX ontwerpt, test en produceert het meeste zelf. Musk heeft letterlijk en figuurlijk hoge ambities met SpaceX: hij wil mensen naar Mars brengen.

SpaceX wil eind dit jaar voor het eerst een "toeristische" ruimtevlucht organiseren die alleen maar bestaat uit gewone burgers, geen professioneel opgeleide astronauten dus. Het zou de eerste volledig commerciële ruimtemissie van SpaceX zijn, en de eerste die enkel bestaat uit burgers. Het ruimtevaartbedrijf van ondernemer Elon Musk stelde gisteravond zijn plannen voor.

Die eerste "toeristische" ruimtevlucht is een plan van de Amerikaanse miljardair en zakenman Jared Isaacman (37), de oprichter van de betaaldienst Shift4 Payments, een gediplomeerd piloot en een bergbeklimmer. Voor zijn missie, die Inspiration4 gedoopt werd, zijn vier zitjes beschikbaar. Eentje daarvan is voor Isaacman zelf, hij wordt de commandant. Wie hem zal vergezellen, is nog niet duidelijk, al werd al wel een tipje van de sluier opgelicht.

Jared Isaacman in het hoofdkwartier van SpaceX in Californië:
(Artikel gaat voort onder de foto)

SpaceX

"Er zullen drie mensen worden gekozen om de pijlers van de missie te vertegenwoordigen: leiderschap, hoop, vrijgevigheid en welvaart", luidt het. Een van de zitjes gaat naar een medewerker van het kinderziekenhuis St. Jude Children's Research Hospital in Memphis (Tennessee). Isaacman heeft 100 miljoen dollar gedoneerd aan het kinderziekenhuis en wil nog eens 200 miljoen dollar inzamelen. Wie minstens 10 dollar doneert, maakt kans op een zitje. "Iedereen maakt kans, het is geen veiling, maar een loterij", zegt Isaacman.

(Artikel gaat voort onder de tweet)

"Voldoende tijd om elkaar te leren kennen"

In de loop van de komende weken en maanden zullen de namen van de andere crewleden bekend worden. Wie mee wil, moet wel "fysiek en psychologisch fit zijn om een training te volgen", maximaal 198 cm groot en 113 kg zwaar. Het team zal een speciale training volgen bij SpaceX, met de focus op wennen aan gewichtloosheid en bewegen in de ruimte en het bedienen van de apparatuur. Ze zullen ook allerlei stresstesten moeten doen.

De teamleden, volslagen onbekenden voor elkaar, zullen ook voldoende tijd krijgen om elkaar te leren kennen, voor ze enkele dagen dicht bij elkaar in een compacte ruimtecapsule zullen moeten doorbrengen. De missie zou 2 tot 4 dagen duren en zou ten vroegste eind dit jaar kunnen doorgaan. Het is de bedoeling om een paar keer om de aarde te draaien, waarna hun capsule weer naar de aarde zal terugkeren.

(Artikel gaat voort onder de tweet)

Eerste commerciële ruimtevlucht

SpaceX stuurde vorig jaar al mensen naar de ruimte, maar toen ging het om professionele astronauten die naar het ruimtestation ISS gebracht werden, voor opdrachten die door overheden gefinancierd worden. Dit zou dus de eerste commerciële ruimtevaartvlucht ooit worden.

Daarmee is Elon Musk, de eigenaar van Space X, de Britse miljardair Richard Branson te snel af. Die sprak er jaren geleden al van om betaalde, commerciële ruimtevluchten uit te voeren met zijn bedrijf Virgin Galactic, maar die plannen zitten nog altijd in een testfase.

Meest gelezen