Videospeler inladen...

Undercover in Marokko: Nomaden Evelyne en Manon maken unieke beelden in woelig Rifgebied

Evelyne Dierickx en Manon Duerinck, twee jonge Nomaden van Vranckx, zijn voor een reportage naar het Rifgebied in Marokko getrokken. Dat is weinig evident, want journalisten zijn er niet welkom. Het is er al jaren onrustig, met protesten voor mensenrechten en tegen corruptie van de overheid. Evelyne en Manon filmden onder andere de slechte toestand in een ziekenhuis en ze zagen hoe jonge mannen als verstekeling in een vrachtwagen de Spaanse enclave Melilla probeerden te bereiken.

Om niet op te vallen vermomden Manon en Evelyne zich als toeristen. "We kochten zelfs zo'n typisch toeristenhoedje, da's normaal helemaal niet voor ons", vertellen ze. Maar een toeristisch uitstapje was het dus allerminst. Ze moesten voortdurend alert zijn voor klikspanen die door de overheid ingezet worden. "We hebben bewust ook niet in een hotel geslapen. We hadden gehoord van een Spaanse journalist die daar afgeluisterd werd. Daarna werd hij het land uitgezet."

(Lees verder onder de foto)

Ook buiten Marokko wordt betoogd, zoals hier in Parijs.

Op den duur werden we echt paranoïde en gingen we overal iets achter zoeken, ook al was er niets aan de hand.

Uiteindelijk slaagden de jonge reporters erin om onder de radar te blijven. Al hing er voortdurend spanning in de lucht. Meer dan eens waren er geheime agenten in de buurt en moesten ze zich geruisloos uit de voeten maken. "Op den duur werden we echt paranoïde en gingen we overal iets achter zoeken, ook al was er niets aan de hand."

Bekijk in deze video hoe Evelyne en Manon vertellen over de moeilijkheden waarmee ze werden geconfronteerd (en lees eronder voort): 

Videospeler inladen...

Ondanks alle spanningen konden Evelyne en Manon hun werk afmaken. De beelden die ze maakten zijn dus zeer exclusief. Zo konden ze met een smoes en de hulp van contacten ter plaatse filmen in een ziekenhuis dat in erbarmelijke staat is. 

Ze spraken ook met de ouders van Nasser Zefzafi, de leider van de volksbeweging Hirak (zie onder) die opgepakt werd en in de gevangenis zit. Omdat ze overdag te veel aandacht zouden trekken, wachtten ze tot 's avonds wanneer het donker was. Zefzafi wordt in de gevangenis zwaar mishandeld. In een gelekte klankopname uit de gevangenis vertelt hij hoe hij vernederd wordt.

Underover in het ziekenhuis van Al Hoceima

Onderweg zagen Evelyne en Manon hoe mannen in een rijdende vrachtwagen klommen om als verstekelingen de Spaanse enclave Melilla binnen te geraken. Van daar proberen veel jongeren naar Europa te vluchten, weg van de slechte situatie in hun thuisland. Wanneer ze de grenspost naderen, moeten ze opnieuw wegvluchten, want ze worden betrapt op filmen. Ze zetten de auto aan de kant en gaan te voet de grens over.

Bekijk hier enkele sprekende beelden uit de reportage (en lees eronder voort):

Videospeler inladen...

Waarom is het zo onrustig in het Rifgebied?

De protesten begonnen in 2016 toen de visverkoper Mohsin Fikri overleed na een aanvaring met de douanepolitie. Hij zou een visverbod geschonden hebben. Tijdens de discussie die volgde, gooiden de agenten vijfhonderd kilo vis van de man in een vuilniswagen. 

Mohshin sprong zijn vangst achterna en werd verpletterd door de pers van de vuilkar. Daarop volgden hevige protesten en volksbeweging Hirak zag het levenslicht. De manifestanten zeggen dat Mohsin geen smeergeld kon of wou betalen aan de agenten en dat ze daarom zijn vis in de vuilniswagen kieperden.

Bekijk hier de volledige reportage van de jonge nomaden van "Vranckx":

Videospeler inladen...

Meest gelezen