Videospeler inladen...

België geeft AstraZeneca-vaccin voorlopig niet aan 55-plussers: "Vaccinatiestrategie op langere termijn herbekijken"

België gaat het coronavaccin van AstraZeneca voorlopig niet aan mensen ouder dan 55 toedienen. Dat zegt minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (SP.A) op basis van een advies van de Hoge Gezondheidsraad. "Op de wat langere termijn moeten we onze vaccinatiestrategie herbekijken", zegt hij. Viroloog Johan Neyts juicht de beslissing toe.

Na onder meer Duitsland en Frankrijk beslist ook ons land nu om het AstraZeneca-vaccin voorlopig niet aan ouderen toe te dienen. Nochtans had het Europees Geneesmiddelenbureau het vaccin eerder een positief advies gegeven zonder leeftijdsbeperking, maar volgens sommige landen zijn er momenteel te weinig gegevens die garanderen dat het ook bij oudere mensen goed werkt. Ook onze Hoge Gezondheidsraad adviseert nu het vaccin voorlopig eerst aan mensen jonger dan 55 toe te dienen.

"De Hoge Gezondheidsraad zegt heel duidelijk dat het AstraZeneca-vaccin een erg goed vaccin is voor mensen tussen 18 en 55", zegt minister Vandenbroucke in "Het Journaal". "Maar men zegt ook: we hebben vandaag niet genoeg gegevens om met zekerheid te zeggen dat het ook zo goed werkt bij oudere mensen. Als je dat niet zeker bent, dan is het advies om het vaccin te beginnen gebruiken bij mensen jonger dan 55." 

Bekijk hier het gesprek met minister Vandenbroucke in "Het Journaal" (en lees voort onder de video):

Videospeler inladen...

"Het is een voorlopig advies, misschien zullen we over een aantal weken wél de nodige gegevens hebben. Voorlopig nemen we het zekere voor het onzekere. Natuurlijk, de vaccins van AstraZeneca komen volgende week al toe. We gaan moeten beslissingen nemen."

Vaccinatiestrategie

Op korte termijn ziet Vandenbroucke geen moeilijkheden, hoewel ons land liefst 7 miljoen doses van AstraZeneca heeft besteld en sterk op dat vaccin wil leunen. "De vaccinatiecampagne loopt. We hebben in de woonzorgcentra al veel gedaan, daar is al een geweldige slag geslagen. We zijn nu ook bezig in ziekenhuizen en gaan ook mensen in de eerstelijnszorg vaccineren. We hebben nog heel wat werk te doen voor we aan de 55-plussers toe zijn."

"Het is dus niet zo dat we de komende weken niet weten wat te doen. De campagne stoomt echt door, daarover moeten mensen zich geen zorgen maken. We gaan wel goed moeten nadenken over hoe we de campagne op de wat langere termijn zien. Wat doen we met die groep tussen 18 en 55? Wat doen we met de oudere groep?"

Hoe werkt het coronavaccin van AstraZeneca en dat van andere farmabedrijven precies? Onze wetenschapsjournalist Koen Wauters legt het je in deze video uit (lees eronder voort):

Videospeler inladen...

Essentiële beroepen

Vandenbroucke sluit niet uit dat door deze wending de lijst met essentiële beroepen die voorrang zullen krijgen kan aangroeien. "Gelukkig hadden we hierover nog geen definitieve beslissing genomen", zegt hij. "Op de iets langere termijn moeten we inderdaad herbekijken welke de essentiële beroepen zijn die we voorrang geven."

"We moeten ook kijken naar de leeftijdsverdelingen en natuurlijk ook naar mensen die bepaalde ziektes zoals diabetes hebben. Zij komen ook best eerst in de rij te staan als het over vaccinatie gaat. Het is vervelend, maar ik vraag een beetje tijd. Morgenvroeg hebben we de eerste discussie met de ministers van Volksgezondheid, morgenavond komt de Taskforce Vaccinatie samen. Die gaat dan het plan herbekijken en op punt stellen. Ik hoop dat we in de loop van de week de eerste beslissingen kunnen nemen. We moeten dit grondig bekijken."

Moderna

Vandenbroucke had overigens nog meer nieuws over de coronavaccins: ons land heeft een nieuwe bestelling Modernavaccins geplaatst. "We hebben de beslissing kunnen nemen om nog eens 3,8 miljoen extra doses van het Modernavaccin te bestellen. Dat wil zeggen dat we 1,9 miljoen extra mensen gaan kunnen vaccineren."

"Die extra doses komen pas vanaf juni, dus het is niet voor onmiddellijk. Maar het betekent dat we toch een stevige voorraad hebben als we om een of andere reden in de problemen zouden komen met leveringen van andere vaccins."

Viroloog Johan Neyts: "Juiste beslissing"

Viroloog Johan Neyts juicht de beslissing van minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (SP.A) toe. "Ik denk dat dit de juiste beslissing is", zegt hij in "Terzake". "De beste vaccins, die van Moderna en Pfizer-BioNTech, bieden 94 tot 95 procent bescherming. Hou die voor de meest kwetsbare mensen, de oudere mensen in onze maatschappij."

"Het vaccin van AstraZeneca, daarvan weten we dat het een bescherming van 62 procent biedt. Er komen nog data van een Amerikaanse studie bij 65-plussers, maar ik verwacht niet dat het plots beter zal werken bij ouderen dan bij mensen jonger dan 55. Eigenlijk wisten we dit al op 8 december, toen de resultaten van de fase 3-studie van AstraZeneca naar buiten kwamen. Twee maanden later is er volgens mij niet veel veranderd."

Bekijk hier een fragment uit het gesprek met Johan Neyts in "Terzake":

Videospeler inladen...

Vaccinoloog Pierre Van Damme: "Voorlopig advies"

Vaccinoloog én lid van de Hoge Gezondheidsraad Pierre Van Damme benadrukt op zijn beurt dat het om een voorlopig advies gaat, in afwachting van meer onderzoek. De volgende dagen zal de Taskforce Vaccinatie zich nu buigen over het feit of de vaccinatiestrategie al dan niet herbekeken dient te worden.

Ook hij verwijst naar de studie die momenteel in de VS loopt. Daarnaast wacht de Hoge Gezondheidsraad ook op resultaten uit het Verenigd Koninkrijk, waar het vaccin al op grote schaal bij 55-plussers wordt toegediend. "Al moeten we er daar wel rekening mee houden dat soms geschoven wordt met de timing van de toediening van de tweede dosis en er ook vaccins uitgewisseld worden (verschillende vaccins die door elkaar worden gebruikt, red.)", aldus Van Damme.

Of de vaccinatiecampagne nu deels overhoop moet worden gehaald, is een gegeven waar de Taskforce Vaccinatie zich de komende dagen over zal buigen. "We zullen nu met de Taskforce moeten bekijken hoe we dit advies zullen vertalen naar de uitvoering en aan wie en hoe we het AstraZeneca-vaccin zullen toedienen", klinkt het. De beslissing van de Taskforce zou er tegen het einde van de week moeten zijn.

Pierre Van Damme (archieffoto).
James Arthur Photography

Meest gelezen