Neushoorns in het Kruger National Park in Zuid-Afrika
Copyright 2016 The Associated Press. All rights reserved.

Een derde minder neushoorns gestroopt in Zuid-Afrika door corona, "maar zijn er nog wel neushoorns te vinden?"

Vorig jaar is een derde minder neushoorns gestroopt in de nationale parken in Zuid-Afrika. Volgens de overheid komt dat door de coronacrisis: de strenge lockdown maakte het veel moeilijker voor stropers om de parken binnen te dringen. Goed nieuws, maar toch niet helemaal, want het totale aantal neushoorns is de voorbije jaren bijzonder scherp gedaald. "Kunnen stropers nog wel neushoorns vinden om te doden?"

In 2020 zijn in Zuid-Afrika 394 neushoorns gedood voor hun hoorn. Het jaar ervoor, in 2019, waren dat er nog 594. Dat betekent een daling van 33 procent, zo maakte minister van Milieu Barbara Creecy bekend. Volgens de overheid is de sterke daling een gevolg van de coronacrisis, en dan meer bepaald van de strenge lockdownmaatregelen die Zuid-Afrika had afgekondigd.

"De strikte maatregelen om de verspreiding van het coronavirus te beperken, hebben geleid tot een betekenisvolle daling van het aantal stropers dat het wereldberoemde Kruger National Park binnendrong", klinkt het in een mededeling. "Maar dat veranderde later in het jaar, toen de beperkingen versoepelden. We merkten tegen het einde van 2020 een grote toename van stroopactiviteiten, zeker in december."

(Artikel gaat voort onder de Facebook-post)

Niet alleen de coronacrisis zit er voor iets tussen, zegt Creecy. Ook de gezamenlijke inspanningen van parkwachters, veiligheidspersoneel en de overheid om stroperij aan te pakken, hebben bijgedragen tot de daling van het aantal gevallen.

In heel 2020 zijn in totaal 1.573 activiteiten van stroperij geregistreerd in het Kruger National Park, het grootste nationale park van Zuid-Afrika. Dat is een daling met 21,9 procent. Veel van die stropers zijn ook in de boeien geslagen, 97,8 procent van hen werden ook effectief veroordeeld.

Neushoorns in Zuid-Afrika

  • Ongeveer 80 procent van de neushoornpopulatie op het Afrikaanse continent leeft in Zuid-Afrika
  • Elk jaar worden honderden neushoorns door stropers gedood voor hun hoorn
  • De hoorn van een neushoorn bestaat uit keratine, hetzelfde materiaal als onze vingernagels
  • De meeste hoorns zijn bestemd voor de Aziatische markt, waar ze een ingrediënt zijn in diverse mengsels voor medicinaal gebruik
  • Per gewicht is het meer waard dan cocaïne, waardoor criminelen tot het uiterste gaan om het over de grens te kunnen smokkelen  

"Maar een tijdelijke pauze"

Het is volgens het ministerie van Milieu al het zesde jaar op rij dat het aantal geregistreerde gevallen van stroperij op neushoorns in Zuid-Afrika daalt. Maar natuurbeheerders waarschuwen dat het aantal neushoorns in Zuid-Afrika de voorbije jaren heel sterk aan het dalen is en dat stroperij nog altijd een groot probleem vormt.

In het Kruger National Park woont de grootste neushoornpopulatie ter wereld. Sinds 2013 is het aantal neushoorns er met 59 procent gedaald. Er leven momenteel 3.529 witte en 268 zwarte neushoorns, zo blijkt uit cijfers van de nationale parken zelf.

De laatste tellingen van het Kruger National Park lokken de vraag uit. Kunnen stropers nog wel neushoorns vinden om te stropen?"

Cathy Dean, Save the Rhino International

"Zelfs als de cijfers voor 2020 een daling laten zien van het aantal gestroopte neushoorns, biedt dat weinig troost als het totale aantal neushoorns zo dramatisch achteruitgaat", zegt Cathy Dean, directeur van Save the Rhino International. "Deze laatste tellingen van het Kruger National Park lokken de vraag uit. Kunnen stropers nog wel neushoorns vinden om te stropen?"

"We verwelkomen de daling van het aantal gestroopte neushoorns, maar we zijn er ons heel bewust van dat dit maar een tijdelijke pauze was", zegt Jo Shaw van het Wereld Natuur Fonds (WWF) in Zuid-Afrika. "Om stroperij te stoppen, moeten we die factoren aanpakken waardoor wildsmokkelaars kunnen blijven werken."

Meest gelezen