AZ Nikolaas

Waterijsjes op doktersvoorschrift in Sint-Niklaas: “Patiënten krijgen na operatie ijs om de pijn te verzachten”

In het AZ Nikolaas in Sint-Niklaas geven ze voortaan waterijsjes aan mensen die net geopereerd zijn. De bedoeling is om zo de ongemakken na een operatie te verzachten. Veel mensen klagen na een operatie over dorst, honger en keelpijn. “Een waterijsje is het beste medicijn”, klinkt het. 

(beluister het hele interview hier of lees erronder verder)

Gisteren deelde het personeel van het AZ Nikolaas in Sint-Niklaas voor het eerst waterijsjes uit aan patiënten die net geopereerd waren. Het ziekenhuis wil zo de ongemakken na een operatie verlichten. Patiënten die na een operatie misselijk zijn, krijgen medicatie. Maar klachten zoals dorst, honger, keelpijn en een droge mond zijn moeilijker te behandelen met een pilletje. “Waterijsjes kunnen die ongemakken wel verlichten”, zegt Sanne Van Craenendonck van AZ Nikolaas. 

Verschillende smaken

“Iedereen reageert heel gelukkig op het ijsje”, vertelt Van Craenendonck bij Radio 2 Oost-Vlaanderen. “Een ijsje brengt veel positieve gevoelens naar boven. Dat is zeker welkom op een moment dat je je helemaal niet zo goed voelt.” Het ziekenhuis heeft op dit moment alleen nog maar waterijsjes met sinaasappelsmaak. “Maar er komt nog framboos en citroen bij”, lacht Van Craenendonck. “Mensen kunnen straks dus kiezen in welk ijsje ze het meeste zin hebben. Het is natuurlijk niet de bedoeling dat het hier een restaurant wordt, maar het is wel leuk om de mensen een extraatje te kunnen bieden. Zo hebben we ook blijere patiënten.”

Niet voor iedereen

Maakt het eigenlijk uit wat voor soort waterijsje de patiënten eten? “Nee, of het nu een raketijsje of een Calippo is, doet er niet toe. Het enige waar we rekening mee moeten houden is dat in de meeste ijsjes suiker zit. Patiënten met diabetes krijgen dus een ander waterijsje. Daarnaast zijn er ook mensen die na de operatie veel te suf en misselijk zijn. Zij krijgen hun ijsje dan met een dag uitstel!”

Meest gelezen