Videospeler inladen...

Kremlin verdedigt gewelddadig politieoptreden tegen de aanhangers van Russische oppositieleider Aleksej Navalny 

De Russische regering ziet geen graten in het geweld dat de politie afgelopen nacht gebruikt heeft tegen de duizenden demonstranten die op straat kwamen tegen de opsluiting van Aleksej Navalny, de bekendste oppositiepoliticus van Rusland. Navalny moet jaren de gevangenis in, omdat hij volgens de rechtbank in Moskou de voorwaarden van zijn voorwaardelijke celstraf heeft geschonden. Op de veroordeling van Navalny heeft het Kremlin nog niet gereageerd.

De rechter in het Mosgorsoed, het stedelijke gerechtsgebouw in Moskou, moest beslissen of een oude voorwaardelijke veroordeling in een corruptiezaak wordt omgezet in een effectieve celstraf. Die veroordeling uit 2014 was volgens het Europees Hof voor de Rechten van de Mens het resultaat van een oneerlijk proces. 

Dit is een vergeefse poging van het Kremlin om miljoenen Russen bang te maken en te onderwerpen

Aleksej Navalny over de rechtszitting van vandaag

Navalny kreeg toen een voorwaardelijke celstraf van 3,5 jaar, maar zijn voorwaarden liepen nog tot eind vorig jaar. Navalny moest zich dus geregeld blijven melden bij de politie, ook toen hij in Berlijn herstelde van een bijna dodelijke vergiftiging met het zenuwgif novitsjok in augustus vorig jaar en dat is uiteraard onmogelijk. 

Bekijk hier het verslag van "Het Journaal":

Videospeler inladen...

"Het gaat om een politiek proces"

De rechtbank in Moskou besliste dat hij daarom de voorwaarden heeft geschonden door zich niet te melden. In dat geval zou hij alsnog zijn 3,5 jaar gevangenis effectief moeten uitzitten. Wel wordt daar een klein jaar afgetrokken voor de periode dat hij onder huisarrest zat. In de praktijk moet Navalny dus voor twee jaar en acht maanden de cel in. Navalny kan tegen de beslissing nog wel in beroep gaan en zal dat ook doen, volgens zijn advocaat.

Navalny had eerder op de dag de zitting "absurd" genoemd en verweet de Russische overheid dat die "miljoenen Russen bang wil maken om hen te onderwerpen". Volgens hem zijn de beschuldigingen wegens fraude op niets gebaseerd en gaat het om een politiek proces.

Een reactie van het Kremlin op de veroordeling van Navalny blijft voorlopig uit. De woordvoerder van Poetin laat weten dat hij niet op de hoogte is van de mening van de Russische president.

Correspondent David Jan Godfroid volgde het proces in Moskou, bekijk hier zijn verslag in "Terzake" en lees voort onder de video:

Videospeler inladen...

Gewelddadig politieoptreden

Al 's ochtends bij de rechtbank wilden aanhangers van Navalny verzamelen. De locatie van de rechtszaak werd op het laatste moment veranderd, naar een rechtbank nog verder van het centrum van Moskou, en de straten rondom werden volledig afgezet. Een enorme politiemacht moest demonstranten tegenhouden en pakte honderden mensen op.

En de arrestaties bleven de hele dag duren, in totaal werden bijna 1.400 mensen opgepakt, want na het verdict van de rechter rond half negen 's avonds Moskou-tijd, trokken opnieuw groepen demonstranten in Moskou en Sint-Petersburg de straat op. Maar ook in het centrum was de politie met een enorme troepenmacht aanwezig. Demonstranten kregen geen enkele kans en de politie ging vaak hard te keer. Ook een journalist - herkenbaar aan het verplichte pers-fluohesje - kreeg een politieknuppel vol in het gezicht.

Het Kremlin ziet geen graten in het gewelddadige politieoptreden. De protesten waren illegaal: ze kregen geen toestemming omwille van de coronacrisis. Volgens de Russische regering mocht de politie er dus alles aan doen om het protest de kop in te drukken en was het optreden "gerechtvaardigd".

"De oproepen tot niet-toegelaten acties vormen een provocatie", aldus een woordvoerder van het Kremlin. "De politie heeft vastberaden gereageerd op het feit dat er bedreigingen hadden kunnen ontstaan."

De voorbije weken is in Rusland massaal  betoogd tegen de opsluiting van Navalny. Die werd meteen na zijn terugkeer uit Duitsland opgepakt en zit sindsdien een kortere celstraf uit. Navalny is in Duitsland medisch behandeld voor een vergiftiging met het Russische zenuwgas novitsjok. Volgens hem zit het Kremlin achter die aanslag. 

Beluister het gesprek met journalist Marijn Trio in De Ochtend over de protesten en de veroordeling van Navalny en lees hieronder voort: 

De politie ging gisteravond vaak hard tekeer tegen de demonstranten.
Copyright 2021 The Associated Press. All rights reserved.

Medewerkers monddood

Tijdens de betogingen voor Navalny werden in totaal bijna 10.000 mensen opgepakt, de afgelopen twee weekends. Vooral de medewerkers van Navalny zelf zijn zwaar gestraft. Gisteravond besliste een rechter nog om zijn woordvoerder Kira Jarmysj twee maanden onder huisarrest te plaatsen. Dat betekent dat ze haar huis niet uit mag en geen gsm of internet mag gebruiken. Ze zal de komende twee maanden dus effectief monddood zijn en de communicatie voor de oppositiepoliticus en zijn anticorruptiestichting niet kunnen verzorgen.

Het is een zware straf voor deelname aan één betoging, vorige week zaterdag. Tienduizenden aanhangers van Aleksej Navalny kwamen toen op straat - net als eergisteren opnieuw - om de vrijlating van de oppositiepoliticus te eisen. Volgens hen wordt Navalny vastgehouden omdat hij een tegenstander is van president Poetin en is zijn veroordeling politiek gemotiveerd.

Onze Ruslandkenner Jan Balliauw heeft het in "Terzake" over de zaak-Navalny en de impact daarvan op de relaties met Rusland:

Videospeler inladen...

Ook verschillende andere medewerkers van Navalny kregen al huisarrest opgelegd voor de komende weken. Zo wordt de hele entourage van de opposant, alvast tijdelijk, uitgeschakeld.

Wie is Navalny? De onderstaande video legt het je uit in 1 minuut. 

Videospeler inladen...

Meest gelezen