SP.A wil met "zomerfonds" organisatoren van festivals en evenementen steunen bij voorbereiding op komende zomer

SP.A-voorzitter Conner Rousseau wil dat de Vlaamse regering een "zomerfonds" opricht om organisatoren van festivals en andere evenementen aan te sporen om zich nu al voor te bereiden, ondanks de coronapandemie. "Als we in de zomer veilig festivals willen organiseren, moeten we er nu al aan beginnen", zei hij op radiozender MNM. Minister van Economie Hilde Crevits (CD&V) verwelkomt de oproep, maar benadrukt dat er binnen de regering al aan gewerkt wordt.

De zomer van 2020 viel compleet in het water, toch wat de festivals betreft. Over de zomer van 2021 heerst nog onzekerheid. Zullen festivals en andere massa-evenementen dit jaar wel kunnen plaatsvinden? De organisatoren van die evenementen hebben er voorlopig het raden naar.

SP.A-voorzitter Conner Rousseau wil hen daarom tegemoet komen, met de oprichting van een "zomerfonds". Concreet zou dat betekenen dat de Vlaamse regering de organisatoren financieel ondersteunt als ze nu al met de voorbereidingen beginnen. "Als we de festivals in de zomer veilig willen organiseren, moeten we daar nu aan beginnen", stelt Rousseau op MNM.

Het zomerfonds is tegelijk een garantiefonds. Een dergelijk fonds bestaat eigenlijk al voor evenementen. Organisatoren kunnen een project indienen en krijgen daarvoor een budget. Het probleem met de huidige regelgeving is echter dat organisatoren rekening moeten houden met de op vandaag geldende maatregelen, legt de woordvoerder van Rousseau uit. Voor de festivals is dat onmogelijk. Bovendien is de laatste ronde waarbij men projecten kon indienen alweer van november geleden.

De SP.A zal daarom volgende week een resolutie indienen in het Vlaams Parlement met de vraag om de bestaande regelgeving uit te breiden naar een zomerfonds en een nieuwe ronde te organiseren in maart, waarbij organisatoren een aanvraag kunnen indienen. De SP.A stelt voor om "een kader" af te spreken "waarin een evenement georganiseerd kan worden", op basis van versoepelde maatregelen die in de zomer zouden kunnen gelden (bijvoorbeeld al dan niet in bubbel, een maximaal aantal toegelaten bezoekers, enzovoort).

Organisatoren van evenementen zouden dan de keuze krijgen. Ofwel gelasten ze het evenement uiteindelijk toch af (omdat het niet haalbaar is doordat de maatregelen in de zomer strenger zijn dan binnen het kader is afgesproken) maar kunnen ze het budget dat ze ter beschikking kregen, houden. Ofwel laten ze het evenement doorgaan, maar aangepast aan de dan geldende maatregelen en moeten ze maar een deel van het budget terugbetalen. Ofwel kan alles doorgaan zoals gepland en moeten ze het volledige budget terugbetalen.

De SP.A wil de bovengrens van het budget dat organisatoren kunnen krijgen, ook optrekken (nu is dat maximaal 800.000 euro). Op die manier kunnen ook grote organisatoren erin mee stappen, zoals de organisatoren van Werchter en Pukkelpop, en kleinere organisatoren mee over de streep trekken, argumenteert de SP.A.

Zo'n zomerfonds wordt al in onder meer Duitsland en Nederland uitgewerkt. Rousseau vindt het maar normaal dat ons land, "het festivalland bij uitstek", mee op die kar springt. De vele werknemers in de sector die nu werkloos thuis zitten, kunnen dan ook weer aan het werk gezet worden, luidt het. "We spreken constant over perspectief geven, wel zet dat om in iets concreets. Dit is iets concreets", zegt Rousseau. Hij zal het voorstel morgen ook uit de doeken doen in zijn nieuwjaarstoespraak voor de partij. 

Minister Crevits: "Werken al aan derde oproep"

In een reactie op het voorstel van de SP.A laat minister van Economie Hilde Crevits (CD&V) dat er binnen de regering al gewerkt wordt aan een "derde oproep (of ronde, red.) met aangepaste voorwaarden in overleg met de sector". "De oproep om zuurstof te geven voor events in de toekomst is meer dan terecht en ook een bezorgheid waar we al mee bezig zijn."

De "voorschottenregeling" voor evenementen werd opgestart in de zomer van 2020. "Ruim 150 evenementen hebben zo al steun gekregen voor in totaal 43 miljoen euro", laat de minister nog weten.

Meest gelezen