25 jaar geleden deed Tom Selleck Monica’s hart voor het eerst sneller slaan in "Friends": het begin van 'Team-Richard'

"Nee, niet Chandler is de grote ware liefde van Monica, dat is Richard! Hij is de ondergewaardeerde romantische held van de serie: een volwassen lefgozer, de poster-versie van opwindende mannelijkheid, vol zelfvertrouwen, verstandig en superlief. Chandler was eerder een praktische keuze." De New Yorkse cultuurwebsite Vulture gooide eind december 2014 met deze opmerking nog wat olie op het vuur in de tweestrijd tussen 'Team-Chandler' en 'Team-Richard'. Volgens de aanhangers van het laatste team zou Monica in "Friends" beter af geweest zijn met de 21 jaar oudere oogarts Richard Burke, die 25 jaar geleden voor het eerst in de serie te zien was. De rol van Tom Selleck, toen vooral bekend dankzij "Magnum, P.I." waarmee hij in de jaren 80 hoge ogen gooide, werd tot zijn eigen genoegen al snel uitgebreid.

Richard Burke dook dus voor de eerste keer op in de aflevering "The One Where Ross and Rachel ... You Know" die door tv-zender NBC op 8 februari 1996 uitgezonden werd. Als vriend des huizes van de Gellers was de relatie die Monica (Geller) - rol van Courteney Cox - en Richard aangingen eerder vreemd, vooral omdat Richard nog op Monica als kind gepast had. Maar de relatie sloeg aan, ook bij het publiek, en Tom Selleck mocht uiteindelijk doorheen diverse seizoenen 10 keer in "Friends" opdraven.

Tom Selleck: "Het was een geweldige ervaring met de acteurs van "Friends" samen te werken, die constant het beste van zichzelf lieten zien. Ze beseften maar al te goed dat de kans om in zo’n populaire serie mee te spelen uniek was. Tegelijkertijd boezemden de opnames me angst in, omdat er live werd opgenomen, met meerdere camera’s in de aanslag. Maar het was ook voor mij een kans die ik niet mocht laten liggen." (People, april 2020)

"Ik had schrik dat men mijn optreden in "Friends" zou beschouwen, na een paar bioscoopfilms, als een terugkeer naar televisie (Selleck had aan de bioscoopkassa enkel gescoord met "Three men and a baby" en de opvolger "Three men and a little lady", red). Maar ik was een fan van de serie en van Courteney, met wie ik vroeger al ooit een screentest gedaan had. Bovendien was ik sinds de serie "Taxi", in 1978, niet meer in een sitcom te zien geweest. Misschien omdat opnieuw werken me voor televisie ietwat afschrikte, dat ik er dit keer zo graag voor wilde gaan." (TV Insider, juni 2018)

Scott Silveri, scenarioschrijver: "Als ik me goed herinner was er geen enkele reden om de relatie van Monica en Richard te doen uitgroeien tot een relatie met een grote R. We zouden ons beperken tot enkele afleveringen, waarin 2 bekende acteurs elkaar zouden ontmoeten. Maar de chemie tussen beiden spatte van het scherm. Waardoor we besloten om die relatie toch wat meer uit te diepen." (We Minored In Film, januari 2015)

Selleck: "Aanvankelijk tekende ik voor 3 afleveringen, maar tijdens het overlopen van de tekst voor de laatste aflevering, vroeg men me of ik er nog een paar meer wilde doen. Dat deed me snel beseffen dat mijn aanwezigheid toch wel belangrijk was voor de serie. Het was een rol met impact." (People)

Courteney Cox heeft echt erg mooie ogen

"Ik besefte dat die relatie in "Friends" erg belangrijk was toen Tv Guide Magazine (Amerikaans televisietijdschrift met een miljoenenoplage, red) Courteney en mezelf, als Monica en Richard, op de cover plaatste!" (TV Insider, januari 2015)

"Mijn favoriete scène is die waarbij ik als oogarts diep in de ogen van Monica mocht kijken. Courteney heeft echt erg mooie ogen." (Radio Times, september 2011) Selleck deed het blijkbaar allemaal met zoveel overtuiging dat hij voor zijn rol in "Friends" genomineerd werd voor een "Primetime Emmy Award". Maar in de categorie "Outstanding Guest Actor in a Comedy Series" moest hij de duimen leggen voor Bruce Willis, ook te zien in "Friends" toen.

Voor Monica en Richard begon het 25 jaar geleden alvast zo:

Meest gelezen