26 reisorganisatoren voeren reisstop in tot 1 april: "Een zware maar noodzakelijke beslissing"

Alle niet-essentiële reizen zijn verboden tot en met 1 maart dit jaar, maar 26 zelfstandige reisorganisaties voeren nu een reisstop in tot en met 1 april. "We willen zo een positief signaal geven en voorrang geven aan de vaccinatiecampagne," zo leggen de initiatiefnemers hun beslissing uit in "De inspecteur" op Radio 2. "Wij hopen wél dat Belgen niet wachten met boeken, want wij bloeden al sinds vorig jaar in maart."

Wie nu nog een reis wil boeken voor april zal daarvoor niet terecht kunnen bij 26 zelfstandige reisorganisatoren. Die beslissen samen om uit eigen beweging een reisstop in te voeren tot en met 1 april. 

Positief signaal geven

 

Christel Somers van Touroperators Montana is één van de initiatiefnemers. "We gaan geen niet-essentiële reizen boeken met een afreisdatum voor 1 april. We willen als reisorganisatoren met deze beslissing een signaal geven aan de politiek, virologen én consument dat we een betrouwbare sector zijn en dat we onze verantwoordelijkheid opnemen." 

De reissector neemt de beslissing ook met het oog op de opstart van de vaccinatiecampagne. "We willen die alle kansen op slagen bieden", zegt Somers. Op 15 maart gaan de reisorganisatoren de situatie opnieuw evalueren. "Als de situatie verbetert, laten we nieuwe boekingen opnieuw toe vanaf april 2021."

"Onze sector is de boeman"

 

"Het was een zware, maar ook noodzakelijke beslissing voor ons," zegt Somers. "Een afreisverbod of aankondiging van strengere maatregelen zijn voor onze sector telkens een zware klap. Het water staat bij velen aan de lippen. We bloeden al sinds maart, maar we nemen deze beslissing nu zodat we een positief signaal kunnen geven." 

Somers verdedigt de sector ook en vraagt om begrip. "We zijn het beu om beschuldigd te worden als de boeman. Na de kerstvakantie hadden wij zogezegd de verantwoordelijkheid dat mensen vertrokken zijn. Niet iedere reiziger is een toerist. Veel reizigers keerden terug naar hun thuisland of gingen op familiebezoek. Bovendien zijn er ook reizigers die op eigen houtje vertrekken, zonder een touroperator in te schakelen. Wij werken veilig en houden rekening met de maatregelen."

We bloeden al sinds maart. Onze sector heeft bijkomende steun nodig.

Christel Somers, Touroperator Montana

Wie al eerder boekte, kan wel vertrekken

 

Reizen die al langer geboekt waren met afreisdatum tussen 1 maart en 1 april kunnen onder voorbehoud wel nog doorgaan: "Als de overheid de beslissing van het huidige reisverbod niet aanpast, dan gaan geboekte reizen gewoon door. Maar wij willen deze reisstop invoeren zodat er na 1 maart geen stormloop komt."

Van dromen, plannen en boeken raak je niet besmet

 

Somers doet een oproep aan consumenten om vooruit te kijken. "Het is niet omdat je nu niet kan reizen dat je niet mag dromen van reizen in de toekomst. We weten dat de honger naar reizen zeer groot is. We vragen dan ook aan mensen om reizen te boeken voor het late voorjaar, de zomer, het najaar of zelfs al voor 2022." 

Door nu een reis te boeken bij een lokale reisorganisator, steun je de sector. "Wij hebben nood aan mensen die nu al reizen boeken voor de toekomst. Als je de lokale economie wil steunen, dan kan je dat ook doen door bij ons, de zelfstandige touroperators, een reis te boeken."

Somers voegt er nog aan toe dat de reissector zelf ook nood heeft aan perspectief en steun. "We hopen zelf ook op extra financiële en sectorspecifieke ondersteuning vanuit de overheid. Dit is de zwaarste crisis in de geschiedenis van de reissector." 

We willen zo snel mogelijk perspectief kunnen bieden aan de reiziger en weer reisdromen waarmaken.

 

Christel Somers, Touroperator Montana

Wat met coronavouchers?  

 

Heel wat mensen zitten nog met coronavouchers voor afgelaste pakketreizen. Wie een pakketreis geboekt heeft die geannuleerd werd tussen 20 maart en 19 juni kreeg daarvoor een zogenoemde coronavoucher. Die blijft een jaar geldig. Maar na een jaar kan je ook je geld terugvragen. Het ziet ernaar uit dat heel veel mensen dat gaan doen. 

Somers merkt dat veel mensen nu al vragen hebben over de terugbetaling. Ze wijst erop dat de voucher van veel mensen voorlopig nog niet vervalt. "De coronavoucher is geldig tot één jaar na datum van uitschrijving. Dus als je pas op 15 mei een voucher kreeg, dan vervalt die voucher ook pas op 15 mei. Het is niet omdat de eerste vouchers al in maart vervallen dat dat voor jouw voucher ook zo is." 

Verder wijst Somers erop dat je de voucher kan inzetten om reizen te boeken in de (verre) toekomst. "Je mag de voucher gerust gebruiken om een reis te boeken in 2022." 

TUI hanteert geen reisstop 

 

Touroperator TUI laat in een reactie aan Belga weten dat het bedrijf zich niet aansluit bij de actie. "Met TUI leven we na wat de overheid uitvaardigt. Als het reisverbod verlengd zou worden, dan schikken wij ons daar meteen naar," aldus woordvoerder Piet Demeyere.

Betrokken organisaties

Deze reisorganisaties  zullen niet langer niet-essentiële reizen die tot 1 april zouden plaatsvinden aanbieden: 

Adagio, Africa By Excellence, Alk Reismakers, Amazing Destinations, Archeon Travel, Belcotravel & tours, Del-Tour, Easy Tours, Essential Greece, Expair Tours, Famiski, Footprints luxury cruises, Gallia, Imagine Travel, Joker reizen, Montana Touroperator, Silverjet, Solmar, Sur La Iri, Transorient, Travelworld, USA Travel, VOS Travel Skivakanties, Wild Tanzania, Woni Safaris en Yindi Travel. 

Volgens de Facebook-pagina van het vakblad Travel Express Benelux hebben nog verschillende andere reisorganisatoren zich intussen spontaan aangesloten bij de actie. 

Meest gelezen