Videospeler inladen...

Artsen in 70 ziekenhuizen in Myanmar leggen werk neer uit protest tegen staatsgreep

In Myanmar heeft het personeel in 70 ziekenhuizen, verspreid over 30 steden in het hele land, het werk neergelegd als protest tegen de staatsgreep van het leger. Dat heeft een burgerlijke ongehoorzaamheidsbeweging gemeld. Begin deze week heeft het leger regeringsleider en voormalig Nobelprijswinnares Aung San Suu Kyi opgepakt. Het leger kondigde daarbij aan dat het voor minstens een jaar de macht overneemt. 

In de hoofdstad van Myanmar, Naypyidaw, en in verschillende andere grote steden zoals Yangon hebben artsen en ziekenhuispersoneel het werk neergelegd als protest tegen de staatsgreep van het leger.

"We weigeren ieder bevel van dit onwettig militair regime op te volgen, dat geen enkele waardering toont voor onze zwakkere patiënten", schreef de burgerlijke ongehoorzaamheidsbeweging. Op foto’s zie je hoe de artsen en het medisch personeel drie vingers in de lucht steken en een rood lint dragen als teken van protest. 

(Lees verder onder de Journaalreportage over de toestand in Myanmar:)

Videospeler inladen...

Heel wat Myanmarezen proberen hun kritiek op de staatsgreep te uiten door in groten getale deel te nemen aan een burgerlijke ongehoorzaamheidscampagne. De beweging heeft op Facebook in slechts een dag tijd al meer dan 150.000 volgers. "Het leger streeft vooral eigenbelang na tijdens deze coronapandemie en niet het belang van de burgers", klonk het nog. De beweging meldt dat ze niet zal stoppen tot de verkozen regering is teruggekeerd.

Het leger streeft vooral eigenbelang na tijdens deze coronapandemie en niet het belang van de burgers

Burgerlijke ongehoorzaamheidsbeweging

Gisteravond was er ook vreedzaam protest. De inwoners van Myanmar hingen uit hun raam of stonden op hun terras terwijl ze luid op potten en pannen sloegen. Op een vreedzame manier proberen de inwoners hun onvrede over de staatsgreep te tonen tijdens de coronapandemie. 

Klacht wegens "illegaal geïmporteerde radio"

Het leger daarentegen probeert zijn aanklacht tegen de afgezette regeringsleider en voormalig Nobelprijswinnares Aung San Suu Kyi te versterken. Tijdens een huiszoeking bij Aung San Suu Kyi werden er draagbare radio's gevonden, die bleken volgens de verklaring van de politie "illegaal geïmporteerd en werden zonder toestemming gebruikt".

De politie heeft daarom een klacht ingediend tegen de voormalige Nobelprijswinnares wegens schending van een import-exportwet en wil haar alvast tot 15 februari vasthouden.

Leger wil "minstens een jaar de macht"

Begin deze week heeft het leger de macht van het land overgenomen. Aung San Suu Kyi en andere leden van haar kabinet en partij werden opgepakt.

Volgens de militairen is er sprake van fraude door de partij van Aung San Suu Kyi bij de verkiezingen van november vorig jaar. Ze hadden al verschillende keren aangekondigd een staatsgreep te plegen, als ze geen inzage kregen in de verkiezingsresultaten. Het leger zegt voor minstens een jaar de macht te willen overnemen.

AFP or licensors

Meest gelezen