Hendrik Braet

Openluchtexpo Beaufort 21 toont kunstwerken over actueel thema: "De natuur is krachtiger dan de mens" 

21 Belgische en internationale kunstenaars zullen een sculptuur maken voor Beaufort 21. Die beelden zullen een half jaar te zien zijn in publieke ruimtes van alle badplaatsen. Curator Heidi Ballet: "Een terugkerend onderwerp in de kunstwerken van deze editie is hoe de mens onderhevig is aan de wil van de natuur."

De Provincie West-Vlaanderen en Westtoer hebben de namen bekendgemaakt van de kunstenaars die deelnemen aan Beaufort 21. Curator Heidi Ballet selecteerde 21 kunstenaars die elk een kunstwerk maken.

"Ik ben erg blij dat ik Beaufort voor een tweede keer mag samenstellen. Er komt weer een groep interessante internationale kunstenaars naar de kust. Het thema is de relatie tussen natuur en mens. Aan de kust zijn er veel veranderingen bezig: hoogbouw, zandopspuitingen, de stijgende zeespiegel... Vroeger stelden we de vraag: "Hoe heeft de mens de kust veranderd". Met Beaufort 21 draaien we de vraag om: "Hoe heeft deze kust de mens veranderd". Dit perspectief lijkt bijzonder actueel na een jaar van pandemie."

(Lees voort onder foto)

Hendrik Braet

Blankenberge

Beaufort 2021 is de zevende editie van de Triënnale voor hedendaagse kunst aan zee. De openluchttentoonstelling loopt van 27 mei tot 7 november 2021. Alle badplaatsen doen deze keer mee. Ook Blankenberge is weer van de partij. Blankenberge deed niet mee aan enkele edities van Beaufort, omdat het stadsbestuur niet te spreken was over de kwaliteit van enkele kunstwerken.

Voor Blankenberge maakt de Franse kunstenares Marguerite Humeau een werk op monumentale schaal. Het wordt een futuristisch kunstwerk met maritieme allure. Het zal een plaats krijgen aan de nieuwe strekdam. “Mensen worden via beeldende kunst aan het wandelen gezet. Daarbij zullen we hen naar een verrassend stukje in de uithoek van onze badstad leiden,” zegt burgemeester Daphné Dumery (N-VA).

(Lees voort onder de foto)

Steven Goovaerts

21 kunstenaars

De artistieke selectie bestaat uit een mix van binnen- en buitenlandse kunstenaars.

Permanente kunstwerken: Laure Prouvost (FR) – De Panne, Els Dietvorst (BE) – Koksijde-Oostduinkerke, Goshka Macuga (PL) – Nieuwpoort, Oliver Laric (AT) – Middelkerke-Westende, Rosa Barba (IT) – Oostende, Maen Florin (BE) – De Haan-Wenduine, Marguerite Humeau (FR) – Blankenberge, Jeremy Deller (UK) – Knokke-Heist.

Tijdelijke kunstwerken: Adrián Villar Rojas (AR) – Zeebrugge (in samenwerking met Triënnale Brugge), Nicolás Lamas (PE) – Bredene, Michael Rakowitz (US), Heidi Voet (BE), Timur Si-Qin (DE), Maarten Vanden Eynde (BE), Monokino (BE), Rossella Biscotti (IT), Jimmie Durham (US), Raphaela Vogel (DE), Sammy Baloji (DRC) en Nel Aerts (BE).

Meest gelezen