Videospeler inladen...

Amerikaans president Biden draait migratiebeleid Donald Trump terug: taskforce zal familiehereniging organiseren   

De Amerikaanse president Joe Biden heeft een reeks decreten ondertekend om het asiel- en migratiebeleid te hervormen en het beleid van zijn voorganger Donald Trump terug te draaien. Hij zal ook een taskforce oprichten om ouders en kinderen te herenigen, die aan de grens van elkaar gescheiden werden. Dat heeft het Witte Huis bekend gemaakt.

De Amerikaanse president Joe Biden heeft drie decreten ondertekend om families te herenigen die door het migratiebeleid van de voormalige president Donald Trump van elkaar gescheiden werden. De regering van Biden zal ook een taskforce oprichten om de hereniging van de naar schatting 600 tot 700 kinderen, die nog steeds van hun ouders gescheiden zijn, te organiseren. 

Biden zei dat hij de "morele en nationale schande" van de vorige regering ongedaan zal maken, die kinderen aan de grens "letterlijk en figuurlijk uit de armen van hun familie, hun moeders en vaders, heeft gerukt. Hij wees er ook op dat de Trump-administratie dat deed zonder plan om de families later te herenigen. "Families horen samen. Punt.", zo tweette Biden vannacht. 

Wereldwijde ophef

Tijdens het presidentschap van de voormalige Amerikaanse president Donald Trump werden duizenden kinderen en ouders van elkaar gescheiden nadat ze de Amerikaans-Mexicaanse grens illegaal waren overgestoken. Trump hanteerde een zerotolerancebeleid, dat illegale migratie als een misdrijf beschouwde. Volwassenen die illegaal de grens overstaken, konden gearresteerd en opgesloten worden. Eventuele kinderen werden in aparte centra geplaatst.

Zowel in binnen- als buitenland veroorzaakte het migratiebeleid van Trump ophef. Er doken steeds meer beelden op van wantoestanden in detentiecentra aan de grens. De opname van een meisje dat om haar papa en tante roept terwijl ze in een kooi wordt vastgehouden, ging de wereld rond. In totaal zouden drie- tot vijfduizend kinderen in minder dan twee jaar tijd (in 2017 en 2018) van hun ouders gescheiden zijn.

Bekijk hier een opname van een detentiecentrum in juni 2018 en lees daarna verder.

Videospeler inladen...

We willen een immigratieproces invoeren dat humaan en moreel is

Jen Psaki, woordvoerster Witte Huis

Migratiebeleid Trump ongedaan maken

Dat zerotolerancebeleid wil Joe Biden nu dus ongedaan maken. Daarnaast zal hij ook onder meer het asielbeleid van Trump herbekijken en waar nodig aanpassen. "We willen een immigratieproces invoeren dat humaan is, dat moreel is, dat aanvragen van vluchtelingen en mensen die naar dit land willen komen, op een menselijke manier behandelt", zo sprak de woordvoerster van het Witte Huis, Jen Psaki. "Dat gaat tijd kosten. Het gaat niet van vandaag op morgen gebeuren."   

Dat Biden ambitieuze plannen heeft inzake migratie is dus wel duidelijk. Of hij ze ook zal kunnen verwezenlijken, is nog een andere vraag. Zo diende Biden een verregaand wetsontwerp in, waarin hij onder meer een regularisatie van miljoenen migranten zonder geldige verblijfspapieren voorstelt. Of de Senaat, waar de Democraten slechts een krappe meerderheid hebben, te vinden is voor dat voorstel, valt nog af te wachten. Een analyse van het nieuwe migratiebeleid van Biden lees je alvast hier.

Meest gelezen