Bijenvolken in Limburg met een derde verminderd door droge zomer 

Het gaat niet goed met de bijen. De Limburgse imkers tellen rond deze tijd van het jaar hun bijenvolken en die zijn met een derde verminderd. Als er nog een winterprik aankomt, kan de bijensterfte zelfs oplopen tot 50 procent. 

"Door de hete en lange zomer zijn veel bloemen uitgedroogd", vertelt Philip Duts van de Limburgse imkersbond. "Daardoor was er te weinig nectar en stuifmeel en dat heeft de bijenkoningin momenteel net heel hard nodig om haar korf te kunnen uitbreiden."

Als er nu nog een winterprik komt, is dat dramatisch voor de bijenvolken

Philip Duts van de Limburgse imkersbond

"De andere bijen proberen momenteel toch voedsel te verzamelen voor hun koningin, bij de eerste madeliefjes in het gazon of bij de eerste krokussen. Terwijl bijen bij temperaturen onder de 13 graden nog niet naar buiten mogen, gaan ze dat toch doen. Ze vliegen daarna naar huis en vallen verkleumd dood neer op de vliegplank. Als er nu nog eens een echte winterprik komt, dan kan dat onze bijenvolken zelfs halveren en dat is echt dramatisch."

Mensen moeten meer bloemen in hun tuin planten. Tijdens hete zomers worden die vaak toch nog begoten en drogen daardoor niet uit

Philip Duts

"Als onze bijenvolken uitsterven is dat dramatisch, zeker voor de fruittelers. Die hebben onze bijen nodig voor de bestuiving van bijvoorbeeld kersen- en appelbomen.  Als er weinig fruit is, stijgen de prijzen ook weer en dat is in het nadeel van de consument. Die heeft er dus zelf alle belang bij om zijn tuin vol bloemen te zetten", besluit Duts. 

Gary Yeowell

Meest gelezen