Raad van State geeft hoop aan vakantieparken: "Volgende week misschien weer open"

Vakantieparken en campings mogen misschien weer opengaan. De Raad van State oordeelde gisteren dat de verplichte sluiting discriminerend was, omdat andere vormen van logies, zoals hotels, wel open mogen zijn. Bij Vakantiepark De Roygaerden in Begijnendijk hopen ze alvast op een spoedige heropening. "Ik krijg al de hele week telefoon van mensen die willen boeken."

Een moment van opluchting was het voor veel eigenaars van vakantieparken en campings toen gisteren de Raad van State de verplichte sluiting van vakantieparken en campings schorste. Sinds 3 november zijn campings en vakantieparken verplicht gesloten. Maar  andere vormen van logies mochten intussen wel openblijven. Met haar beslissing heeft de Raad van State Recread, de grootste sectorfederatie van kampeer- en recreatiebedrijven, gelijk gegeven. Volgens de Raad haalt de regering niet genoeg argumenten aan om de sluiting te eisen.

"Je begint weer hoop te krijgen", vertelt Amy Jansen van Vakantiepark De Roygaerden in Begijnendijk aan Radio 2. "Ook voor de mensen geven zo'n berichten hoop, want de sluiting duurt nu toch al heel lang." Jansen zegt ook dat de telefoon van Vakantiepark De Roygaerden niet stil staat. "Ik krijg al een week telefoon van mensen die een boeking willen doen en er goede hoop in hebben dat de vakantieparken snel weer opengaan."

Toch nog niet open

Maar een heropening van vakantieparken en campings laat nog even op zich wachten. De schorsing van de verplichte sluiting gaat pas in op maandag, 8 februari. Aanstaande vrijdag staat er opnieuw een overlegcomité gepland, waar de regering haar argumentatie voor de verplichte sluiting kan scherpstellen. Het is mogelijk dat het verbod dan behouden blijft.

Dat zou jammer zijn, vindt Amy Jansen van De Roygaerden. "Ik begrijp de gevaren van bijvoorbeeld het gedeelde sanitair op een camping, maar ik denk dat het risico op een besmetting tot een minimum beperkt kan worden mits een goede organisatie." Verder merkt Jansen ook dat almaar meer mensen interesse krijgen in een verblijf in een vakantiepark of camping. "Nu ze niet naar het buitenland mogen, willen mensen toch op vakantie gaan. En sommige mensen willen niet op hotel, maar verkiezen de vrijheid van een camping. Ik blijf hopen dat ik zo snel mogelijk nieuwe mensen mag ontvangen."

Meest gelezen