Coronavaccin van CureVac gaat weldra in ons land in productie: hoe werkt het en wanneer mogen we het verwachten?

Het Britse farmabedrijf GSK gaat in Waver in Waals-Brabant 100 miljoen doses van het coronavaccin van CureVac maken. Ons land heeft 2,9 miljoen doses van het vaccin besteld. Hoe werkt het vaccin van CureVac en wanneer mogen we het verwachten?

Wie is CureVac?

CureVac is een Duits bedrijf dat zich toelegt op de ontwikkeling van mRNA-vaccins. Een van de vaccins die het ontwikkelt richt zich tegen het coronavirus dat de ziekte COVID-19 veroorzaakt. Dat vaccin zit momenteel in een laatste testfase en is dus nog niet goedgekeurd voor gebruik. Toch wil CureVac binnenkort al starten met de productie van het vaccin. Omdat het zelf over onvoldoende productiecapaciteit beschikt, heeft het samenwerkingsakkoorden gesloten met farmareuzen Bayer en GSK, dat in Waver een grote productielijn heeft voor vaccins. 

Bekijk het verslag uit "Het Journaal" hier en lees voort onder de video:

Videospeler inladen...

Hoe werkt het vaccin?

Het coronavaccin van CureVac is een zogenoemd mRNA-vaccin, net als dat van Pfizer/BionTech en Moderna (die intussen al zijn goedgekeurd en in ons land ook al worden gebruikt).  In tegenstelling tot een klassiek coronavaccin, bevat een mRNA-vaccin geen virus: het bevat genetische instructies die het lichaam aanzetten om eiwitten te produceren die lijken op de uitsteeksels van het coronavirus. Het immuunsysteem wordt zo getraind om het echte coronavirus te herkennen en op te ruimen. 

Het vaccin van CureVac wordt net als de vaccins van Pfizer/BionTech en Moderna toegediend in 2 dosissen. Het kan 3 maanden lang bewaard worden bij koelkasttemperaturen (2 tot 8 graden Celsius - dat van Moderna kan na ontdooiing een maand in de koelkast) en is daarmee makkelijker te gebruiken dan het vaccin van Pfizer/BionTech, dat bewaard moet blijven bij - 80 graden Celsius.     

Hoe ver staat het vaccin op dit moment?

Het vaccin van CureVac zit momenteel in een laatste testfase (fase 3 studie) en is dus nog niet klaar om gebruikt te worden. Daarvoor heeft het in Europa de goedkeuring nodig van het Europees Geneesmiddelenagentschap (EMA) dat eerst de resultaten van de studies moet evalueren.

De fase 3 studie verloopt bij 35.000 proefpersonen waarvan een deel het vaccin krijgt toegediend en het andere niet. CureVac verwacht voor eind maart de eerste resultaten te hebben van de studie.

Omdat alle deelnemers aan de studie ouder zijn dan 18 jaar, is de kans klein dat het vaccin ook zal mogen worden toegediend aan jongeren onder de 18 jaar.  

Wanneer mogen we het vaccin verwachten?

Het EMA kan het vaccin van CureVac maar eerst goedkeuren als het de resultaten van de studies heeft kunnen inkijken. 

Dat zal dus allicht ten vroegste in april zijn. Vanaf dan mag ons land uitkijken naar de 2,9 miljoen dosissen die het besteld heeft.

Dirk Ramaekers, hoofd van de taskforce die de vaccinatiestrategie in ons land uittekent, verwacht dat de vaccins van CureVac pas zullen toekomen na die van Johnson & Johnson, dat ook een coronavaccin in een laatste testfase heeft.   

Waarom gaat het vaccin nu al in productie?

Hoewel het vaccin van CureVac nog volop getest wordt, hoopt GSK binnenkort toch al met de productie ervan te kunnen beginnen. "Wij wachten de goedkeuring van het EMA niet af", zegt woordvoerster Elisabeth Van Damme. "We hebben ons ertoe verbonden om dit jaar 100 miljoen dosissen te maken. Om die hoeveelheid te kunnen leveren, is het belangrijk de productie zo snel mogelijk op te starten. Dat het EMA het vaccin nog kan afkeuren, is een risico dat we erbij nemen. Door de kracht van het virus hebben we nu eenmaal geen tijd te verliezen."  

De aanpak heeft alvast als voordeel dat CureVac en GSK al vaccins ter beschikking zullen hebben als de goedkeuring van het EMA er komt. Die kunnen dan  meteen in de strijd tegen het virus worden ingezet. 

GSK gaat trouwens niet alleen vaccins voor CureVac produceren. De twee bedrijven gaan samen ook nieuwe coronavaccins ontwikkelen. Die moeten bescherming bieden tegen nieuwe varianten van het coronavirus. 

Meest gelezen