pearleye

Cyberaanval op Heilig Hartziekenhuis Mol: geen patiënten in gevaar, maar administratie weer op papier

Het Heilig Hartziekenhuis in Mol is getroffen door een cyberaanval. Criminelen zijn erin geslaagd om virussen binnen te smokkelen in het IT-systeem van het ziekenhuis, vermoedelijk via een e-mail. Er zijn geen gegevens gestolen, de medische info van de patiënten is dus niet gelekt, maar de virussen hebben wel heel wat systemen platgelegd.

"Het grootste probleem is dat we onze registratiesystemen niet hebben kunnen opstarten", zegt Ivo Jacobs van het Heilig Hartziekenhuis in Mol. "Op dit moment moeten we alle registraties die we doen, het inschrijven van patiënten, manueel doen op papier. Dat brengt, voor alle duidelijkheid, de veiligheid van onze patiënten niet in het gedrang."

Het ziekenhuis hoopt wel dat deze noodoplossing maar een paar dagen nodig is. Het heeft ook een aangifte gedaan van de aanval en er loopt nu een onderzoek. 

Meest gelezen