Deurnese IJsberen en openwater-zwemmers willen buitenzwemmen promoten en iets doen aan het tekort aan zwemwater in openlucht

Met een nieuwe website en Facebookpagina komt een groep enthousiaste openwaterzwemmers naar buiten om buitenzwemmers te verenigen, het plezier van buitenzwemmen uit te dragen, en bovenal iets te doen aan het tekort aan zwemwater in openlucht. Ze willen een andere wetgeving die het mogelijk maakt om overal in het water te gaan waar het kan. In de groep zitten een paar Deurnese IJsberen die samenwerken met onder andere de Vlaamse Zwemfederatie, Redfed en Triatlon Vlaanderen.
Sigrid Spruyt, onze ex-collega en ondertussen gepassioneerd ijsbeer, is één van de initiatiefneemsters en gaf tekst en uitleg op Radio 2 Antwerpen.

Op de vraag wat de regels rond openluchtzwemmen zijn in onze provincie en de rest van het land, geeft Sigrid Spruyt meteen een kort en krachtig antwoord: "Nergens! Tenzij het om zwemwater in een recreatiegebied gaat of om een erkend openluchtzwembad of erkende zwemvijver. Zo hebben we er in de stad Antwerpen welgeteld één van elk: zwembad De Molen op Linkeroever en de zwemvijver in het Boekenbergpark in Deurne." 

Sigrid is één van de Deurnese IJsberen die de kat de bel aanbindt op een nieuwe website. Die is gebaseerd op het voorbeeld van de Britse Outdoor Swimming Society. 

Het is de Vlaamse Milieureglementering (Vlarem) die het buitenzwemmen in open natuurwater verbiedt. Uitzonderingen maakt de Vlarem alleen voor clubs van triatleten die een overeenkomst kunnen sluiten met concessiehouders van bepaalde wateren, zoals duik- en zeilclubs. Daar wringt het schoentje volgens Spruyt. "Wij willen dat er een algemene beleidswijziging komt, waarbij elke zwemmer de bewegingsvrijheid heeft in het buitenwater. Vergelijk het met de vrijheid die een mens heeft om te fietsen of te wandelen waar hij wil."

In de Galderse Meren net over de grens in Nederland ga je gewoon het water in en moet je geen schrik hebben dat er een politieman of -vrouw staat om je een boete te geven als je eruit komt

Sigrid Spruyt, Deurnese IJsbeer

Volgens Spruyt heerst er in ons land eerder een "veiligheidsobsessie". Dat is volgens haar één van de redenen waarom het in ons land helemaal anders geregeld is dan in het buitenland. "In het buitenland mag je zo goed als overal buitenzwemmen en geven ze enkel aan waar het om welbepaalde redenen niét mag. Neem bijvoorbeeld de De Galderse Meren, net over de grens met de provincie Antwerpen. Daar kan je het water in zonder schrik te moeten hebben dat als je eruit komt een politieman of -vrouw je opwacht om je een boete te geven.

Veiligheid

"Om de veiligheid van buitenzwemmen te bevorderen, zou het goed zijn dat net méér mensen het gaan doen en zo ervaring opdoen en zelfredzamer worden. Vergelijk het met het drukke verkeer op de weg waar we ook die zelfredzaamheid moeten opbouwen. Het zou ook bevorderlijk zijn om meer trapjes te plaatsen aan waterlopen, zodat je er makkelijk uit kan. Dat is in ons land absoluut niet het geval en houdt de mensen tegen om terug naar open water te gaan. Dat is jammer, want mensen worden er hoe langer hoe meer tot aangetrokken. Dat we bij de Deurnese IJsberen nu al 950 leden hebben, zegt genoeg", besluit Spruyt.

Alle verdere info vind je op de website van de buitenzwemmersgroep.

Meest gelezen