foto: radio 2

Drone politie Puurs-Sint-Amands en Bornem rendeert: "Zonder drone hadden we die vermiste man mogelijk nooit gevonden"

De drone van de politiezone Klein-Brabant, dat zijn Puurs-Sint-Amands en Bornem, rendeert. Een jaar geleden was het het eerste politiekorps in de provincie Antwerpen met een drone. Die werd al ingezet bij een huiszoeking, een vermiste man en een brand. "We worden zelfs door andere politiezones gevraagd."

Een jaar geleden tekende de politiezone Klein-Brabant, dat zijn Puurs-Sint-Amands en Bornem, voor een primeur. Zij waren het eerste politiekorps in onze provincie dat een drone aankocht. De aankoop rendeert want de drone werd al vaak ingezet. Zo werd er onder meer een woning in het oog gehouden bij een huiszoeking. De verdachte probeerde zich uit de voeten te maken en bewijsmateriaal te verstoppen. Een man die vermist was, werd in een veld teruggevonden en kon worden gered dankzij de warmtecamera op de drone. "Zonder die drone had het helemaal anders kunnen aflopen", zegt hoofdinspecteur Herman Peeters van de politiezone Klein-Brabant. "En bij een bedrijfsbrand kregen we een beter zicht op de vlammen, zodat de brandweer het materiaal efficiënt kon inzetten."

Dankzij de warmtecamera van de drone konden we een vermiste man terugvinden

Hoofdinspecteur Herman Peeters, politiezone Klein-Brabant

"En we worden ook al gevraagd buiten onze zone", zegt Peeters. "Zo zijn we onlangs tussenbeide gekomen bij een achtervolging in Zemst, waarbij een autobestuurder te voet wegvluchtte nadat zijn auto was gecrasht. En de politie van Antwerpen heeft ons gevraagd om tijdens de voetbalwedstrijd Antwerp-Club Brugge beelden door te sturen naar het commandocentrum."

Het is de bedoeling om in de toekomst continu, de klok rond, zeven op zeven, een bemanning klaar te hebben staan. Maar momenteel is het zover nog niet want de drone inzetten, kost geld.   De drone zelf kostte zo'n 30.000 euro. De politie is ook continu op zoek naar mensen om de drone te besturen en leidt die op. De politie van Antwerpen onderzoekt momenteel of ze een drone zouden kopen.

Meest gelezen