Radio 2

Ondergelopen weides in IJzervlakte leveren mooie beelden op: "Het is prachtig om hier witte zwanen te zien" 

Door de vele regen en sneeuw van de voorbije weken staan de  broeken in de IJzervlakte weer blank. Dat is een natuurlijk winters fenomeen tussen Diksmuide en Roesbrugge. Het levert in iedere geval mooie beelden op in Elzendamme.

Gerda Benteijn woont al 28 jaar in Elzendamme. Een klein dorp in de buurt van Oostvleteren met slechts 60 bewoners. De broeken in de IJzervallei strekken zich uit over 5.000 hectare. Dat gebied bestaat vooral uit weilanden die dienen als natuurlijke buffer. Zo lopen de huizen errond niet onder water. "Dit jaar valt het redelijk mee. We zijn het gewend dat het water tot aan onze tuin komt. De ergste keer was in 1993, toen waren we pas getrouwd. Ik schrok, want ik wist niet dat het water hier zo dicht kwam bij de huizen. Maar ik ben het ondertussen wel gewend."

lees voort onder foto's

Radio 2
Radio 2

Dat er nu zoveel water staat, levert prachtige zichten op. "Het is heel mooi, met veel watervogels. Veel meeuwen, ganzen maar ook grote zwanen die hier komen." 

Vandaag wordt er opnieuw veel regen voorspeld, maar de inwoners van de IJzervallei liggen daar niet wakker van. "We kunnen op onze twee oren slapen. Onze huizen zullen niet meteen onderlopen", zegt Gerda.

Meest gelezen