Ex-burgemeester van Sint-Truiden wil betere bescherming van hoogstamboomgaarden: "Daarvoor komen toeristen naar hier"

Volgens Vlaams parlementslid en oud-burgemeester van Sint-Truiden Ludwig Vandenhove (sp.a) verdwijnen er nog altijd meer hoogstam fruitbomen dan dat er nieuwe worden aangeplant. Hij vreest dat daardoor het typische karakter van de fruitstreek verloren gaat en dat is geen goede zaak voor het toerisme. 

"Die hoogstamboomgaarden bepalen het typisch beeld van Haspengouw, daarvoor komen toeristen naar hier", zegt oud-burgemeester Ludwig Vandenhove van Sint-Truiden. "Het is belangrijk dat ze behouden blijven, het gaat om cultureel erfgoed. En die hoogstamboomgaarden zijn ook belangrijk voor de biodiversiteit." 

Na elke storm verdwijnen er meer hoogstambomen dan dat er echt geveld zijn door de natuur

De afgelopen jaren namen de gemeentebesturen en Regionaal Landschap Haspengouw en Voeren al verschillende maatregelen om de hoogstamboomgaarden te beschermen of opnieuw aan te planten. Maar volgens Vandenhove is er meer controle nodig. "Commercieel en economisch zijn die hoogstamboomgaarden niet interessant voor telers. En ik heb de indruk dat er na elke storm weer hoogstambomen verdwijnen. En dat zijn meer bomen dan er echt geveld zijn door de natuur. Voor veel mensen is dat blijkbaar de ideale gelegenheid om hun bomen zelf te laten sneuvelen." 

Vlaams minister van Omgeving en Toerisme Zuhal Demir (N-VA) zegt dat er alles aan gedaan zal worden om de hoogstamboomgaarden in Zuid-Limburg te behouden.

Meest gelezen