Frederic uit Asse maakt suikervrij bier

Nu er vanaf 2023 waarschijnlijk op alle flessen met alcoholische dranken het aantal calorieën zal staan, zullen mensen misschien wel op zoek gaan naar caloriearm bier. Frederic Couck uit Asse produceert al een paar jaar samen met zijn vader een bier zonder suiker, en dus met weinig calorieën. 

De Europese commissie stelt voor om vanaf 2023 op blikjes bier en flessen wijn te zetten hoeveel calorieën erin zitten. Want van veel alcohol drinken word je dik en je kan er ook kanker van krijgen. Frederic Couck uit Asse maakt suikervrij bier in zijn brouwerij VIBB (Very Important Belgian Beer) in Ninove. "Wij produceren drie bieren zonder suiker", vertelt Frederic. "Wij zijn hobbybrouwers en we hebben iemand in de familie die diabetes heeft. In een goeie bui hebben we ooit gezegd: "We gaan voor jou eens iets brouwen zodat je ons bier ook kan drinken", en zo is dat begonnen. Na twee jaar experimenteren hebben we nu een lekker suikervrij bier."

We hebben een certificaat waar in staat dat alle suikers uit het bier verdwenen zijn 

In het suikervrije bier van Frederic zitten bijna half zoveel kilocalorieën als in een gewone pint. "Ons strafste bier heeft 40 kcal, ons lichtste bier heeft 35 kcal. Tijdens het brouwproces voegen we geen suikers toe. Maar in de ingrediënten zoals de hop en de gerst zitten wel natuurlijke suikers die omgezet worden in alcohol. We hebben ons bier laten ontleden door de Leuvense universiteit en we hebben een certificaat gekregen waar in staat dat alle suikers uit het bier verdwenen zijn."

Etiketten

Frederic is niet echt enthousiast over het voorstel om het aantal calorieën op de flessen te zetten. "Dan moeten we weer al onze etiketten gaan veranderen", zegt Frederic. En hij wil ook relativeren dat je dik wordt van bier. "Bier is niet echt een dikmaker. Als je verschillende pinten gedronken hebt, krijg je honger en dan beginnen mensen vaak vettige dingen te eten. Daardoor krijg je een bierbuik. Maar een mens leeft maar een keer, je moet ook nog genieten van het leven. Maar kijk, wij hebben een alternatief zonder suiker."

Meest gelezen