Buurvrouw Brigitte Vanderrijken

Geklasseerde schuur staat op instorten in Zoutleeuw: "Bij elke storm hou ik mijn hart vast"

In Zoutleeuw staat de geklasseerde dwarsschuur aan de Kapel van de Ossenweg al jaren te verkommeren. Sinds het stormweer van augustus vorig jaar is deze met hekkens afgesloten omdat de stenen naar beneden komen. “Wij slapen niet meer uit angst dat de schuur op onze woning gaat vallen”, zegt naaste buur, Brigitte Vanderrijken.

"De schuur staat eigenlijk op instorten. Er zijn met de storm vorig jaar in augustus stukken steen uit de hoeken gekomen zodat de muur overhelt naar de straatkant, maar ook naar mij toe", zegt buurvrouw Brigitte Vanderrijken. "Aan de zijkant waar de schuur staat is mijn slaapkamer. Als er een storm de kop opsteekt, slaap ik gewoon niet meer. Ik hou elke keer m'n hart vast, bang dat de schuur gaat invallen. Want dan kan ook een deel van mijn afsluiting, zelfs van mijn woning beschadigd worden" 

De schuur maakt deel uit van het Onze-Lieve-Vrouw complex. Sinds februari 2005 is dit gebouw geïnventariseerd als onroerend erfgoed omwille van de historische waarde.  "Ik woon hier sinds 1995" zegt Vanderrijken. Toen was er al sprake van een renovatie. We zijn nu 25 jaar verder en er is eigenlijk nog niets aan gedaan. De situatie is alleen maar erger geworden."

(Lees verder onder de foto)

“Vorige week zijn we ter plaatse geweest met de architect”, reageert burgemeester Boudewijn Herbots (CD&V). “Het bestek voor de instandhoudingswerken is zo goed als uitgeschreven aangevuld met het verslag van de stabiliteitsingenieur. Hij gaat dit dan bespreken met Onroerend Erfgoed  om zo snel mogelijk de werken aan te vatten. Uiteraard zitten wij erachter om dit zo snel mogelijk aan te vatten. De omheining blijft tot zolang staan.” 

Meest gelezen