2014 Getty Images

2,4 miljoen dollar winst per uur en 1,2 miljoen werknemers wereldwijd: zo geeft Jeff Bezos Amazon door aan zijn opvolger

Jeff Bezos, de oprichter van internetwinkel Amazon, liet gisteren weten dat hij na 25 jaar zijn CEO-stoel doorgeeft. Zijn opvolger Andy Jassy krijgt zo de leiding over een ware internetmastondont en een van de grootste bedrijven ter wereld. Hoe groot? Om dat te illustreren, hebben we voor u enkele cijfers bij elkaar geharkt.

"Stoppen op een hoogtepunt" moet Amazon-oprichter Jeff Bezos (57) gedacht hebben nu hij ervoor kiest om enkel nog voorzitter van de raad van bestuur van zijn bedrijf te zijn. Want wat 25 jaar geleden nog een beginnende online boekenwinkel was, heet nu 's werelds grootste en nog altijd fors groeiende webwinkel.

Niet dat Bezos, die ingenieur en informaticus van opleiding is, zich als jongeling onmiddellijk in de ondernemerswereld stort. Hij werkt de eerste jaren van zijn carrière in de financiële sector en klimt daar bijzonder snel op. Bij het hefboomfonds D.E. Shaw & Co behoort hij al op zijn dertigste tot het topmanagement.

Maar in 1994 is het tijd om voor zichzelf te beginnen: hij stampt een online boekenwinkel uit de grond in zijn garage. "Cadabra", moet die heten, maar dat wordt hem ten zeerste afgeraden omdat het woord wat te veel lijkt op het ietwat lugubere "kadaver". Uiteindelijk komt Bezos uit bij "Amazon", naar de machtige Zuid-Amerikaanse rivier.

Het prille internetbedrijfje groeit als kool. Amper drie jaar later staat de boekenwinkel op de technologiebeurs Nasdaq, waarna Bezos op overnamepad gaat. Van een louter boekenaanbod gaat het in de daaropvolgende jaren ook naar video's en cd's en later ook allerhande consumentenproducten. Nog voor de eeuwwisseling draait zijn bedrijf al meer dan 1 miljard dollar omzet.

Bezos in 1999.

De rest is geschiedenis: met vallen en opstaan groeit het Amerikaanse bedrijf uit tot een winstgevende internetreus en een van de grootste en meest waardevolle ondernemingen ter wereld. In de infografiek hieronder laten we de cijfers voor zich spreken:

Bezos zelf zit er, met een vermogen van 196 miljard dollar, intussen warmpjes in. Zodra zijn opvolger is ingewerkt, kan hij voortaan ook meer tijd spenderen aan zijn andere projecten, waaronder de krant The Washington Post, ruimtereisbedrijf Blue Origin en het Bezos Earth Fund, een fonds om de strijd tegen de klimaatverandering te steunen.

Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved.

Meest gelezen