Radio 2

Jonge vrouw zit 3 uur vast in lift in Ardooie: "brandweer had de grote middelen nodig om de deur open te krijgen"

In Ardooie zat Aline Willemyns (28) maandagavond vast in de lift. Normaal is dat snel verholpen. Maar deze keer niet. De brandweer had 3 uur nodig om haar te bevrijden en moest er de hydraulische spreider bij halen, die normaal gebruikt wordt om autowrakken open te wrikken. 

Als iemand uit een lift moet worden bevrijd, dan duurt dat doorgaans een kwartier. De brandweer gebruikt daar een speciale liftsleutel voor. Maar die sleutel leverde maandag weinig resultaat. Er werden ook technici bijgehaald van de liftfabrikant en de man die ze anderhalf jaar geleden heeft gekeurd, toen ze in dienst is genomen. Maar de deuren bleven dicht. De brandweer stelde zelfs de ladderwagen op om na te gaan of ze via het dak de liftschacht niet in konden, maar ook dat bleek moeilijk. Uiteindelijk zat er niks anders op dan de grote middelen in te zetten: de hydraulische spreider waarmee slachtoffers van verkeersongevallen bevrijd worden uit hun wagen. Vijf minuten later kon de jonge vrouw eindelijk uit de lift stappen. Ook voor de brandweer was dit een vreemde interventie: nooit eerder duurde het zo lang voor iemand kon bevrijd worden uit een lift.

Het was een hele geruststelling toen ik na 5 minuten al de sirenes van de brandweer hoorde

Aline bleef er gelukkig kalm bij: "De brandweer was er al 5 minuten nadat ik gebeld heb. Toen ik de sirenes hoorde was dat een hele geruststelling, dat ze het gevonden hadden. De brandweerlui zijn de hele tijd ook blijven praten met mij en vroegen hoe ik het stelde. Ze hebben dat heel goed gedaan. Ik denk wel dat ik een tijdje de lift niet meer neem", lacht ze. 

Meest gelezen