Liveblog - Risicopatiënten kunnen vanaf eind april gevaccineerd worden, verwachten huisartsen

Er is een akkoord over welke mensen met een onderliggende aandoening in aanmerking komen voor vaccinatie. Vermoedelijk zullen zij vanaf eind april aan de beurt komen. In Waver zullen dit jaar nog 100 miljoen dosissen gemaakt worden van het coronavaccin van het Duitse biotechbedrijf CureVac. Intussen blijven de ziekenhuisopnames en overlijdens in ons land dalen. Blijf op de hoogte van het coronanieuws via onze liveblog:

Wie vragen heeft over coronamaatregelen in België kan terecht op de website info-coronavirus.be of het nummer 0800-14.689. Bij Tele-Onthaal kan u terecht voor een luisterend oor op het telefoonnummer 106, of via chat op tele-onthaal.be. Jongeren kunnen terecht bij Awel op telefoonnummer 102, of via chat op awel.be.

Nieuwe berichten kunnen niet opgehaald worden, probeer het later opnieuw.

Liveblog

"Patiënten met onderliggende aandoening zullen vanaf eind april gevaccineerd worden", verwachten de huisartsen

Patiënten met een onderliggende aandoening zullen waarschijnlijk vanaf eind april, begin mei gevaccineerd worden. Dat zegt Roel Van Giel, voorzitter van huisartsenvereniging Domus Medica in het Radio 1-programma “De wereld vandaag”. 

Eerder vandaag werd een lijst bekendgemaakt met risicogroepen, die voorrang zullen krijgen voor het coronavaccin. Wie daarvoor in aanmerking komt, zal bepaald worden door de huisartsen. Die selectie zullen de huisartsen eind februari, begin maart maken, zegt Roel Van Giel. 

De huisartsen zullen deze selectie maken op basis van het globaal medisch dossier van patiënten. Wie nog niet zo’n dossier heeft, kan dat nog altijd laten doen bij de huisarts.

Brief

Geselecteerde patiënten zullen nog niet meteen een bericht krijgen. Dat zal naar verwachting pas half april gebeuren, als er oproepingsbrieven verstuurd worden. Daarin zullen de geselecteerde patiënten opgeroepen worden om zich te laten inenten in een vaccinatiecentrum in de buurt.

Roel Van Giel zegt dat het geen zin zal hebben om op voorhand te bellen om te informeren bij de huisartsen. “Wij gaan de selectie maken. Wie één van deze ziektes heeft die op deze lijst staat, zal een  uitnodiging krijgen.”

Beluister hier het gesprek met Roel Van Giel in "De wereld vandaag":

Vlaams Minister van Volksgezondheid Wouter Beke (CD&V) noemt de timing die Van Giel vooropstelt een realistische inschatting. In het Radio 1-programma "De wereld vandaag" houdt hij echter een duidelijke slag om de arm: "Ik ga daar nu geen concrete datum over geven omdat u weet dat de weg naar Rome nog geplaveid is met heel veel onzekerheden."

Beluister hier het gesprek met Wouter Beke in "De wereld vandaag":

Ben jij een risicopatiënt? Ontdek hier of jij in aanmerking komt voor een coronavaccin vanaf maart

De Interfederale Conferentie Volksgezondheid - dat zijn de federale en regionale ministers van Volksgezondheid - heeft een akkoord bereikt over welke risicopatiënten vanaf volgende maand in aanmerking komen voor vaccinering tegen het coronavirus. 

Grosso modo krijgt wie ouder dan 45 en jonger dan 64 is en aan obesitas of chronische ademhalingsproblemen lijdt voorrang. Deze mensen zullen samen met de 65-plussers ingeënt worden. Voor mensen met hiv of het syndroom van Down kan dat al vanaf 18 jaar.

Lees meer in dit artikel:

COVAX publiceert lijst van eerste achtergestelde landen die vaccins zullen krijgen

Landen die vooralsnog geen coronavaccins te pakken hebben gekregen, zullen tijdens de eerste jaarhelft 337,2 miljoen doses krijgen via het COVAX-vaccinatieprogramma. 

Dat blijkt uit een voorlopige distributielijst die vandaag gepubliceerd is. Het gaat grotendeels om het vaccin van AstraZeneca, maar ook dat van Pfizer/BioNTech, dat moeilijk te verdelen is omdat het heel koud bewaard moet blijven.

Terwijl grote en rijke landen al aan het vaccineren zijn en zich staan te verdringen voor de eerste leveringen, moeten armere en/of kleine landen het voorlopig nog zonder vaccins stellen. Via COVAX krijgen ze nu toch zicht op hun eerste prikjes.

In een eerste, voorlopige lijst staan nu de 145 landen waaronder tegen de zomer 337,2 miljoen doses verdeeld worden. De volledige lijst kan je hier raadplegen in pdf-formaat.

Lees ook:  Arme landen staan achteraan in de rij voor coronavaccins: vallen zij uit de boot of zijn er oplossingen?

Cafébazen Gentse Overpoortstraat vragen aandacht voor financiële en mentale situatie

In de Gentse studentenbuurt rond de Overpoortstraat hebben de horeca-uitbaters vanavavond actie gevoerd om aandacht te vragen voor hun financiële en mentale situatie. "Dit is een tikkende tijdbom", zegt ondernemersorganisatie UNIZO Oost-Vlaanderen, dat stelt dat twee derde van de uitbaters zijn financiën evalueert als negatief of heel negatief.

De café-uitbaters hebben met een groot leeg glas een coronaveilige toost uitgebracht, om aan te geven dat er weinig te vieren valt in de studentenbuurt. Uit een enquête van Unizo Oost-Vlaanderen en de Gentse Tappers, de vzw die de 35 horeca-uitbaters van de Overpoort verenigt, blijkt dat de horeca-ondernemers de toekomst somber inzien.

"Al tien maanden zijn de deuren van de populaire studentencafés gesloten. Al tien maanden hebben deze ondernemers geen enkel perspectief en dat eist zijn tol", stelt Unizo. 

"Als er gepolst wordt naar de mentale toestand van de ondernemers, dan blijkt dat 43 procent van de uitbaters zich slecht tot heel slecht voelt. Met hun financiële situatie is het nog slechter gesteld: bij 65,7 procent zijn de financiën niet goed, bij 8,6 procent is de situatie zelfs precair. Gelukkig geeft 45,6 procent van de ondernemers aan zich toch nog mentaal weerbaar te voelen, ondanks de moeilijkheden."

Margot Cloet: “Coronavaccins in ziekenhuizen moeten eerlijker worden verdeeld”

Margot Cloet van Zorgnet-Icuro vraagt de overheid om de coronavaccins beter te verdelen tussen de ziekenhuizen. Dat is nu niet het geval, zei Cloet vanavond in “De Afspraak.”

"In verschillende ziekenhuizen leeft het gevoel dat ze niet allemaal gelijk worden behandeld. En ik denk dat dat gevoel terecht is." 

"Er zit een grote spreidstand tussen ziekenhuizen die een paar honderd dosissen hebben gekregen en ziekenhuizen die vele honderden dosissen hebben. En dat zorgt voor frustraties bij personeel en directies."

"Dat heeft voor een stuk te maken met de wispelturigheid van de farmaceutische bedrijven, maar het zorgt voor een ontzettende berg aan emoties en verwarring."

Margot Cloet vindt dat de overheid beter moet communiceren over hoeveel mensen er precies in welk ziekenhuis kunnen worden gevaccineerd. En dat eerst de ongelijkheid wordt weggewerkt vooraleer ook nieuwe groepen aan de beurt komen.

"Het personeel in de ziekenhuizen moet echt prioriteit krijgen voor we nieuwe groepen beginnen te vaccineren", zegt Cloet.

Margot Cloet sluit verplicht coronavaccin voor personeel woonzorgcentra niet uit

Nu blijkt dat naar schatting de helft van het personeel in de Brusselse woonzorgcentra geen coronavaccin wil, rijst de vraag of het vaccin niet moet worden verplicht. Margot Cloet van Zorgnet-Icuro, de koepel waar ook enkele Brusselse woonzorgcentra toe behoren, is op dit moment geen voorstander van een verplichting, maar sluit het ook niet volledig uit.

“Eerst moeten we andere stappen zetten”, zegt ze in "De afspraak". “Goed informeren, sensibiliseren en goed communiceren op maat. Wanneer er voldoende vaccins zijn, en wanneer iedereen de kans heeft gekregen om zich vrijwillig te laten vaccineren, dan moeten we eerst kijken naar hoeveel procent van de bevolking gevaccineerd is en of dat voldoende is om terug een normaal leven te leiden. Pas daarna kunnen we gaan kijken of we het vaccin opnemen in de arbeidswetgeving”, zegt Cloet.

Momenteel kan een werkgever in ons land enkel het vaccin tegen hepatitis B en tegen tetanus verplichten. Ook het afnemen van een tuberculosetest kan worden opgelegd.

Bekijk hier het gesprek met Margot Cloet in "De afspraak":

Videospeler inladen...

Identiteit, sociaal contact én fysiek contact: daarom vinden we een verzorgd kapsel zo belangrijk

Hoe het komt dat veel mensen zich slecht in hun vel voelen nu we met z'n allen al weken rondlopen met een coronakapsel? Op die vraag gaf cultuursocioloog Pascal Gielen (Universiteit Antwerpen) een antwoord in "De wereld van vandaag" op Radio 1. Identiteit, sociaal contact én fysiek contact zijn volgens hem de sleutels.

Lees meer in dit artikel:

Vaccinoloog Van Damme reageert op SP.A-voorzitter Rousseau: “Wishful thinking”

Vaccinoloog Pierre Van Damme denkt dat SP.A-voorzitter Conner Rousseau de nabije toekomst iets te rooskleurig inziet. De partijvoorzitter had in zijn nieuwjaarsboodschap voorafgespiegeld dat het normale leven voor iedereen weer opengaan als de kwetsbare groepen gevaccineerd zijn tegen het coronavirus. In “Terzake” noemde professor Van Damme dit “wishful thinking”. 

“We moeten realistisch zijn”, zo waarschuwt Van Damme. “We zitten nog altijd in een situatie van een crisis, een epidemische situatie”. De bekende vaccinoloog voorspelt met zijn expertise dat de vaccinatie een impact zal hebben op de cijfers, maar dan nog zullen we de teugels niet plots kunnen lossen, zo zegt hij. 

“Enerzijds zullen de gevaccineerden geduld moeten hebben om niet alles te doen wat kan, want dat is al afgesproken. Anderzijds zullen degenen die nog niet gevaccineerd zijn, ook geduld moeten hebben. Er is altijd gezegd ‘samen uit, samen thuis’”, brengt de professor in herinnering. 

“Ik denk dat het heel belangrijk is dat we beseffen dat we wat zullen kunnen versoepelen, maar met mondjesmaat, in functie van onze indicatoren (...) Het is goed van perspectief te geven, maar er zijn toch nog grenzen. Ik denk dat we eerder zullen moeten kijken in de richting van de zomer”, besluit Van Damme. 

Bekijk hier het volledige gesprek met professor Van Damme in "Terzake":

Videospeler inladen...

Verenigd Koninkrijk overschrijdt kaap van 10 miljoen eerste doses

In het Verenigd Koninkrijk hebben al 10 miljoen mensen hun eerste dosis van een coronavaccin gekregen. Dat is bijna een vijfde van alle volwassenen, meldt de Britse minister van Volksgezondheid Matt Hancock.

Midden deze maand wil het VK alle 70-plussers, kwetsbare mensen en het eerstelijnspersoneel in de zorg minstens een eerste gegeven hebben.

Het Verenigd Koninkrijk was het eerste land dat de vaccins van Pfizer/BioNTech en Oxford/AstraZeneca goedkeurde. Het land begon al begin december met een vaccinatiecampagne en  stoomt sindsdien stevig door. 

Dagelijks krijgen zo'n 400.000 mensen er een coronaprik. Alleen Israël en de Verenigde Arabische Emiraten doen het beter als je naar het aantal vaccinaties per 100 inwoners kijkt.

Feest in het vaccinatiecentrum van Leuven met Regi? "Wat randanimatie zou toch tof zijn?"

Kunnen mensen die zich tegen het coronavirus laten vaccineren in de Brabanthal in Leuven dat doen op de muziek van dj Regi? Zelf ziet hij dat in elk geval zitten, zo zegt hij op Twitter in een reactie op een foto die burgemeester Mohamed Ridouani (SP.A) van het (kleurrijke) vaccinatiecentrum had gepubliceerd. "Bon, waar staat mijn dj booth?", vraagt Regi zich af.

Lees meer in dit artikel:

"Weinig coronabesmettingen in Nederlandstalige scholen in Brussel"

In de Nederlandstalige scholen in Brussel zijn de tijdens de eerste schoolweken van dit kalenderjaar weinig coronabesmettingen vastgesteld. In die periode testten 41 van de 50.000 leerlingen en 13 van de 7.000 personeelsleden positief. Voor diezelfde periode gingen 187 leerlingen en 4 personeelsleden in quarantaine. 

Dat blijkt uit een vraag van Fouad Ahidar (one.brussels-sp.a) aan collegelid Sven Gatz (Open VLD) in de Raad van de Vlaamse Gemeenschapscommissie. 

Sinds het einde van de kerstvakantie tot eind januari 2021 heeft geen enkele school van het Nederlandstalig Onderwijs in Brussel de deuren moeten sluiten omwille van corona.

EMA start onderzoeksprocedure op voor Novavax-vaccin

Het Europees Geneesmiddelenagentschap (EMA) start de evaluatieprocedure op voor het coronavaccin van Novavax. Dat kondigt het EMA via Twitter aan. Uit klinische studies blijkt dat het Amerikaanse vaccin voor 89,3 procent doeltreffend is. 

De Europese Unie heeft geen bestelling geplaatst bij de Amerikaanse vaccinproducent Novavax, maar begint nu dus wel met een zogenoemde rolling review. Dat is een doorlopende evaluatie waarbij het geneesmiddelenagentschap onderzoeksdata doorgespeeld krijgt terwijl het onderzoek nog loopt. 

Door op die manier te werken kan een eventuele goedkeuring veel sneller verlopen dan bij de traditionele procedure, waarbij de data pas worden doorgespeeld als het onderzoek helemaal rond is.

Sterke stijging in aantal besmettingen op scholen

Het aantal leerlingen en leerkrachten dat besmet is met het coronavirus is de afgelopen weken sterk gestegen. Dat blijkt uit de besmettingscijfers van de Centra voor Leerlingenbegeleiding (CLB) en meldt Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA).

In de periode tussen maandag 18 januari en zondag 31 januari werd er bij 4.085 leerlingen (0,34 procent) en 518 onderwijspersoneelsleden (0,32 procent) een positieve COVID-test afgenomen. Dat is een stijging van respectievelijk 0,23 procent en 0,14 procent ten opzichte van de periode daarvoor (4 januari tot 17 januari).

Opmerkelijk is dat de cijfers van de 1e week van deze periode stabiel gebleven zijn of zelfs lichtjes gedaald zijn in de 2e week. "We vreesden voor een exponentiële stijging, maar dat is niet het geval", klinkt het bij Stefan Grielens, voorzitter van de CLB's.

De stijging van de cijfers is ook deels te wijten aan twee andere factoren, zegt Grielens. Zo zijn de cijfers van de CLB's sinds kort gelinkt aan de cijfers van Sciensano. Waar er vroeger al een goed beeld was van besmettingen bij jongeren binnen de schoolmuren, worden daar nu dus ook de data van besmettingen buiten de schoolmuren aan toegevoegd. "Dat geeft een vertekend beeld omdat we nu cijfers hebben van alle leerlingen die besmet zijn", aldus Grielens.

Anderzijds wordt er de laatste weken ook een stuk meer getest in de scholen. Door uitbraken van de Britse coronavariant in verschillende scholen, werden er bijvoorbeeld mobiele teams naar scholen gestuurd. "Dan zie je ook meer positieve testen."

Souvenirwinkeltjes in Brussel ten dode opgeschreven: "De stad laat ons in de steek"

De coronacrisis hakt er stevig in. Het toerisme in Brussel is zo goed als dood en ook de souvenirshops hebben het erg moeilijk. In de Stoofstraat, waar je de ene souvenirwinkel naast de andere vindt, zijn de meeste winkeltjes dicht. En of ze nog ooit zullen openen, is nog maar de vraag.

Lees meer in dit artikel:

Europese noodprocedure om coronavaccins tegen te houden, brengt Britten samen

Eind vorige week besliste de Europese Unie een noodprocedure in gang te zetten die het mogelijk zou maken om anti-COVID-vaccins die geproduceerd zijn in Europa aan de grens tegen te houden. Dat ze daarmee ook bereid was om feitelijk de grens tussen Ierland en Noord-Ierland te sluiten, stuit op grote Britse verontwaardiging, zowel bij Leavers als bij Remainers.

Lees een analyse van onze expert Ivan Ollevier:

Meest gelezen