YouTube

Mag je met carnaval lachen met corona? “Te dicht bij de mensen en ongepast", zeggen carnavalswinkel en komiek in Aalst

Een carnavalswinkel uit Aalst heeft geen coronakostuums in de rekken, omdat lachen met het virus volgens de uitbaters ongepast is. Ook komiek Bert Kruismans vindt het ongepast:  “Je kan lachen met telewerk of mondmaskers, maar niet met het virus zelf terwijl er nog mensen sterven.” Eén school uit Mortsel, bij Antwerpen, verbiedt alvast coronakostuums tijdens carnaval op school. 

De carnavalsperiode komt dichterbij, en ook al zullen er geen grote feesten zijn, toch mogen kinderen op vele plaatsen wel verkleed naar school komen. Om te voorkomen dat er ongepaste moppen gemaakt worden, roept een school uit Mortsel, in Antwerpen, op om coronakostuums te verbieden. Prins Carnaval uit Aalst doet hetzelfde en ook een carnavalswinkel uit Aalst geeft klanten de kans niet om een kostuum in coronathema te kopen: "Ik heb geen coronakostuums in mijn winkel liggen omdat het virus helemaal niet grappig is”, zegt uitbater Danny Liebaut van de gelijknamige winkel. “Er zijn veel mensen die een familielid verloren hebben aan het virus. Het is dus ongepast. Ik heb hier wel veel kostuums van dokters en verpleegkundigen liggen. Allemaal in kinderformaat, want dat zijn voorlopig de enigen die nu nog een soort van carnavalsfeest hebben.”

Corona staat te dicht bij de mensen, daarom is het geen onderwerp van spot

Bert Kruismans, komiek uit Aalst

Te dicht bij de mensen

“Corona is al maandenlang het middelpunt van de actualiteit, het lijkt dus een uitgelezen onderwerp om mopjes over te maken, maar niets is minder waar”, reageert de Aalsterse komiek Bert Kruismans. “Corona staat heel dicht bij de mensen, en daarom vinden ze veelal dat het geen onderwerp van spot mag zijn.” 

Om het gegeven te duiden, maakt Kruismans een vergelijking met De Bende van Nijvel. “De overval op de Aalsterse supermarkt is tijdens carnaval nooit het onderwerp van spot geweest, omdat het drama deel uitmaakt van de gemeenschap”, legt hij uit. “Er waren wel mopjes over de verwikkelingen in het onderzoek, maar met het drama werd nooit gelachen. corona is ook zoiets.” 

Geen corona, wel bevolkingsgroepen

2 jaar geleden kwam de stad nog in een mediastorm terecht toen er gelachen werd met de joodse gemeenschap. Aalst Carnaval is daardoor zelfs van de lijst met immaterieel erfgoed van Unesco verdwenen. “Voor de carnavalisten uit Aalst is er een groot verschil tussen lachen met corona en je verkleden als orthodoxe jood”, gaat Kruismans verder. “Veel carnavalisten vonden dat dat moest kunnen, omdat het geen deel uitmaakt van hun leefwereld. Er is geen zichtbare orthodoxe gemeenschap in Aalst waardoor het ver van hun bed staat. Corona staat niet ver van hun bed, het is een gebeurtenis die ook iedereen in Aalst aangrijpt. Men gaat dit nooit als het mikpunt van spot nemen, want ook in Aalst zijn er mensen gestorven aan het virus.”

(Lees verder onder de foto.)

James Arthur Photography

Alternatieve humor

Mag corona dan nooit gebruikt worden in humor? “Jawel, maar je moet goed nadenken over wat je zegt”, zegt Kruismans. “Ik gebruik corona ook in mijn moppen. Maar ik heb het dan over telewerken, en over hoe vervelend het is dat we niet meer in de file mogen staan, en over hoe we de hele tijd met onze partner en kinderen in ons kot moeten blijven, en dat dat niet de bedoeling was toen je elkaar eeuwige trouw had gezworen. Als komiek kan je een nevenaspect gebruiken van corona om moppen over te maken. Nog een voor de hand liggend mikpunt van spot zijn de mondmaskers: mensen doen daar veel rare dingen mee. Sommigen denken al dat het voldoende is om zo’n ding rond je pols te hangen”, lacht hij. “Je kan wel lachen met corona, maar de essentie, het feit dat mensen sterven in een pandemie, daar zit geen humor in”, besluit Kruismans. 

Meest gelezen