(c) zb

Door corona: minder lichamen gedoneerd aan de wetenschap

De Vlaamse universiteiten hebben vorig jaar bijna allemaal minder lichamen voor de wetenschap aanvaard. Dat komt door de angst voor een besmetting met het coronavirus. Er zijn ook opvallend minder mensen die hun lichaam aan de wetenschap hebben gedoneerd. Dat blijkt uit een rondvraag van persagentschap Belga.

Alle Vlaamse universiteiten kregen in 2020 minder lichamen dan het jaar ervoor, behalve de Universiteit van Antwerpen. De KULeuven kreeg 79 lichamen van donoren tegenover 131 het jaar ervoor. Aan de UGent werden er vorig jaar 102 lichamen aanvaard tegenover 133 in 2019. Bij de UHasselt was er een daling van 26 naar 18 donoren en aan de VUB kregen ze in 2020 51 donoren tegenover 54 het jaar ervoor. Alleen de UAntwerpen ontving vorig jaar meer menselijke lichamen, namelijk 115 tegenover 103 in 2019.

Ook het aantal mensen dat in 2020 besliste dat ze hun lichaam na hun overlijden aan de wetenschap wilden schenken, daalde aanzienlijk aan alle universiteiten. Daar was de grootste daling aan de UAntwerpen (-45%), gevolgd door de KULeuven (-41%), de VUB (-37%) en de UGent (-32%).

Marcus Hessenberg / Barcroft Media

De schuldige? Het coronavirus

Professor Paul Herijgers, decaan van de faculteit Geneeskunde aan de KULeuven, schrijft de daling toe aan de opnamestop tijdens de eerste lockdown: " Van  16 maart tot 1 juni werden er helemaal geen lichamen aangenomen, omdat er toen te weinig testcapaciteit was in de laboratoria waardoor het niet uit te sluiten was dat er een lichaaam met COVID-19 ongedetecteerd zou worden aanvaard. Door de lockdown stonden alle activiteiten binnen de anatomie ook op een laag pitje."

Vanaf 16 maart tot 1 juni konden we geen lichamen aannemen, omdat we niet zeker wisten of ze covidnegatief waren door het gebrek aan testcapaciteit

Paul Herijgers, decaan faculteit Geneeskunde KULeuven

Een derde reden, specifiek voor de KULeuven, was het reservemortuarium dat moest voorbereid worden als de capaciteit te klein zou worden door het hoge aantal coronadoden in het al bestaande mortuarium. Uiteindelijk is het nooit zover gekomen, maar daardoor was de ruimte voor anatomie tijdelijk beperkt.

Geen tekort, maar extra altijd welkom

Ondertussen worden de lichamen die negatief testen op COVID-19, wel weer aanvaard. Van een tekort aan donorlichamen is dan ook nog geen sprake zegt professor Paul Herijgers: " Er dreigt geen tekort aan donorlichamen, omdat zowel de activiteit als het aanbod verminderd is en nu zijn die beiden genormaliseerd dus is er geen tekort op dit moment."

Toch blijft het belangrijk om genoeg lichamen te hebben, zegt professor Leen Popleu van de UHasselt: "In de toekomst zouden we de mogelijkheden voor wetenschappelijk onderzoek en inoefenen van chirugische activiteten wel graag uitbreiden. Op dat moment zullen we uiteraard liever over nog meer donoren beschikken."

Wie zijn lichaam na zijn of haar  overlijden ter beschikking wil stellen van de wetenschap, doet dat via een laatste wilsbeschikking en neemt vooraf contact op met de universitaire instelling van zijn of haar keuze.

Meest gelezen