Videospeler inladen...

Gebaar uit "The hunger games" duikt nu ook op bij protest in Myanmar, en dat is geen toeval

Op beelden van protest tegen de staatsgreep in Myanmar is te zien dat mensen een gebaar maken met drie opgestoken vingers. Het gebaar komt uit de populaire boeken- en filmreeks "The hunger games" en is in delen van Azië een symbool geworden van de strijd voor vrijheid en democratie. 

Begin deze week heeft het leger de macht overgenomen in Myanmar. Regeringsleider Aung San Suu Kyi en prominente leden van haar partij zijn opgepakt. De staatsgreep leidt tot -voorlopig vreedzaam- protest. De meest opvallende actie tot nog toe is dat het personeel in 70 ziekenhuizen het werk heeft neergelegd.

Op foto’s van de actie is te zien hoe de artsen en het medisch personeel drie vingers in de lucht steken en een rood lint dragen als teken van protest. Ook op beelden van andere protestacties is te zien dat demonstranten het gebaar maken.

Lees voort onder de foto's van het protest in Myanmar.

AFP or licensors

Symbool van opstandige solidariteit in "The hunger games"

Het symbool van de drie opgestoken vingers komt uit de populaire filmreeks “The hunger games”. De films zijn gebaseerd op de boeken van Suzanne Collins en vertellen het verhaal van een fictionele, autoritaire staat. Binnen die staat moet elk district jaarlijks één meisje en één jongen afleveren om deel te nemen aan de hongerspelen. Op grote televisieschermen moet de bevolking aanschouwen hoe hun “vertegenwoordigers” het opnemen tegen de andere districten in een strijd op leven en dood. Het symbool van de drie vingers gaat voor de bevolking uiteindelijk een teken van opstandige solidariteit betekenen.

Ook op sociale media als Facebook en Instagram gaat het gebaar rond in Myanmar. Politici poseren ermee, maar ook bekende mensen met veel volgers, zoals acteur en zanger Paing Takhon en model Nang Kae Mar. Hoe groot de protestbeweging in Myanmar is, en of ze de militaire machthebbers echt onder druk kan zetten, is op dit moment moeilijk in te schatten.

Lees voort onder Instagram-posts.

Demonstranten halen inspiratie uit Thailand

De Myanmarezen halen hun inspiratie uit Thailand. Daar werd het handgebaar uit "The hunger games" hét symbool van verzet tegen de militaire staatsgreep in mei 2014. De militaire junta vaardigde vervolgens een verbod uit op het gebaar.

In november van 2014 kwam de derde film in de reeks, "Mockingjay: part 1" in de zalen. Dat leidde tot taferelen waarbij de Thaise politie pro-democratische activisten die het gebaar navolgden, uit de bioscoop ging halen. Maar het gebaar is gebleven. Ook bij massale protesten vorig jaar tegen de Thaise regering was het vaak te zien.

Lees voort onder de foto's uit Thailand.

AFP or licensors
AFP or licensors

En ook in Hongkong

In het najaar van 2014, in dezelfde periode als in Thailand, barstte ook in Hongkong massaal protest los voor meer democratie, en tegen de groeiende invloed van de Chinese overheid. Ook daar werd het gebaar toen een symbool van die strijd.

Bekijk het verslag in "Het Journaal" over de situatie in Myanmar:

Videospeler inladen...

Meest gelezen