Een kunstwerk van Mataone in Ronse

Ronse wil meer graffiti in het straatbeeld

De stad Ronse gaat meer inzetten op streetart en graffiti in het straatbeeld. Zo zijn er intussen plannen om internationale artiesten uit te nodigen en workshops te organiseren voor jongeren. “Urban Art zit in het DNA van Ronse”, klinkt het, “en dat willen we ondersteunen.”

De stad Ronse heeft een plan uitgewerkt om streetart en graffitikunst te ondersteunen. Zo gaat de stad verschillende muren en objecten in het centrum en buiten het centrum laten opvrolijken door verschillende artiesten. “Behalve graffiti gaan we ook extra aandacht geven aan muziek”, zegt cultuurbeleidscoördinator Leconte. “Urban Art zit in het DNA van Ronse, en daar komen verschillende facetten bij kijken. Het is echt een community in onze stad, en we willen die gemeenschap verder ondersteunen.” 

Kunst in de openbare ruimte

“In Ronse kan je al heel wat kunstwerken zien staan op fabriekspanden of muren in de stad”, gaat Leconte verder. “Maar het mogen er gerust nog meer zijn. Graffiti heeft de laatste jaren een steeds groter draagvlak gekregen. Denk maar aan de wereldberoemde kunstenaar Banksy. Er zijn veel mensen die van zijn kunst houden. Zowel jong als oud. Wij willen in Ronse kunst ook zichtbaar maken in de openbare ruimte. Dat geeft een maatschappelijke meerwaarde aan zowel de inwoners als de toeristen.” 

De stad wil de komende 3 jaar op verschillende plaatsen een grote muurtekening laten maken. “We gaan daarvoor zowel nationale als internationale kunstenaars uitnodigen”, vertelt Leconte. “De kunstenaars mogen zowel op objecten, als op muren of op de stoep iets maken. We willen daarnaast ook workshops organiseren voor jongeren.”

(Lees verder onder de foto.)

Een kunstwerk van Mataone in Ronse

Belangrijk voor jongeren

Kunstenaar Koen Van Cauwenberghe uit Ronse, ook wel gekend onder de artiestennaam Mataone, is blij met het initiatief van de stad. “Graffiti en streetart was een heel belangrijk stuk van mijn leven toen ik jong was”, vertelt hij bij Radio 2 Oost-Vlaanderen. “Ik denk dat het veel jonge mensen kan inspireren. Een graffitikunstwerk op een foto zien of in het echt, is een wereld van verschil.”

Meest gelezen