Souvenirwinkeltjes in Brussel ten dode opgeschreven: "De stad laat ons in de steek"

De coronacrisis hakt er stevig in. Het toerisme in Brussel is zo goed als dood en ook de souvenirshops hebben het erg moeilijk. In de Stoofstraat, waar je de ene souvenirwinkel naast de andere vindt, zijn de meeste winkeltjes dicht. En of ze nog ooit zullen openen, is nog maar de vraag.

De Stoofstraat in Brussel met de vele souvenirwinkeltjes ligt er verlaten bij. De meeste winkels hebben hun rolluiken naar beneden, en er is nauwelijks een teken van leven. Hier en daar is nog een souvenirwinkeltje open, en hopen ze op een verdwaalde toerist. "Het is hier morsdood", klinkt het bij een uitbater van zo'n winkeltje. "Het zijn harde tijden, ik weet niet hoe ik moet overleven."  (Lees verder onder de foto)

Andere handelaars spreken van een catastrofe. "Ik verkoop bijna niks meer, het is wachten op klanten en toeristen. Er komt niemand meer naar onze winkels. De dagen duren erg lang. Ik blijf nu nog open voor de mensen van de wijk." Sommigen vrezen dat heel wat handelaars failliet zullen gaan. "We verdienen nog amper 20 procent van wat we normaal verdienen. We kunnen onze huur niet meer betalen, er zijn al zaken failliet gegaan omdat ze hun personeel niet meer kunnen betalen."

Ondertussen zijn enkele handelaars begonnen met een actie. Ze hebben borden in hun etalage gehangen, met daarop: "Handelszaak over te nemen." En daarop staat ook een boodschap voor de stad Brussel, want ze vinden dat de stad hen in de steek laat. 

Meest gelezen