Archiefbeeld: SP.A-voorzitter Conner Rousseau.
FOTODP.be

SP.A-voorzitter Rousseau: "Als kwetsbare groepen gevaccineerd zijn, moet het leven voor iedereen weer open"

Zodra de kwetsbare groepen gevaccineerd zijn tegen het coronavirus, moet het normale leven voor iedereen weer opengaan, zo zegt SP.A-voorzitter Conner Rousseau in zijn uitgestelde nieuwjaarsboodschap. Volgens de huidige planning zou dat dan in de loop van maart of april moeten zijn.

Perspectief voor iedereen, daarop hamert SP.A-voorzitter Conner Rousseau in zijn nieuwjaarstoespraak die hij per video aan alle leden heeft bezorgd. Die speech was wat uitgesteld omdat Rousseau zelf het coronavirus had opgelopen en zich naar eigen zeggen "als een natte gazet" voelde.

Bekijk het gesprek met Conner Rousseau uit "Het Journaal" hier en lees voort onder de video:

Videospeler inladen...

"We beleven corona allemaal op een andere manier, maar het is voor iedereen hetzelfde: het suckt", klinkt het in zijn eigen stijl. Maar in zijn toespraak richt hij zijn aandacht toch erg nadrukkelijk op de jongeren. "Jongeren tonen al bijna een jaar solidariteit met de oudere generaties. Het wordt tijd dat wij ook allemaal solidariteit met hen tonen. Door hen perspectief te bieden."

Jongeren tonen al bijna een jaar solidariteit met de oudere generaties. Het wordt tijd dat wij ook allemaal solidariteit met hen tonen

SP.A-voorzitter Conner Rousseau

Dat perspectief moeten ze krijgen over hun sociale leven, over hun hobby's en over de zomer. "Daarom zeg ik: eens de kwetsbare groepen gevaccineerd zijn, moet het normale leven voor iedereen terug veilig geopend worden." Volgens de huidige planning zou dat dan in de loop van maart of april zijn .

Rousseau gooit in die context opnieuw het idee van een "zomerfonds" op tafel. Daarover had hij het gisteren al bij radiozender MNM. Met zo'n zomerfonds zouden organisatoren van evenementen financiële steun kunnen krijgen en tegelijkertijd verzekerd zijn, mocht hun evenement toch niet kunnen doorgaan.

(Lees verder onder de foto)

Conner Rousseau in zijn videoboodschap.

VOORUIT vanaf 21 maart

Verder roept Rousseau om werknemers in sectoren die het voorbije jaar wél goed geboerd hebben daarvoor ook te compenseren. "Een deftige loonsverhoging bijvoorbeeld. Ik snap dat de bomen vandaag niet overal tot in de hemel groeien, maar waar ferme winsten geboekt zijn, moeten die ook eerlijk gedeeld worden met de mensen die voor die winsten risico’s hebben genomen, die voor die winsten gewerkt hebben. Daar moet de marge voor hogere lonen meer dan 0,4 procent bedragen."

Waar ferme winsten geboekt zijn, moeten die ook eerlijk gedeeld worden met de mensen die voor die winsten risico’s hebben genomen

SP.A-voorzitter Conner Rousseau

De leden krijgen van Rousseau overigens ook nog een klein primeurtje op hun bord: de datum van de naamsverandering van SP.A in VOORUIT. De overstap zal op zondag 21 maart gebeuren, klinkt het. "Het begin van de lente en de dag van de zorg: kan het symbolischer?"

Meest gelezen