Belgische spaarboekjes groeien aan tot 295 miljard euro: "Door crisis minder uitgegeven en meer opzijgezet"

Het gezamenlijke bedrag op de Belgische spaarboekjes is afgelopen jaar aangegroeid tot ruim 295,4 miljard euro. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van de Nationale Bank. Het gaat om een stijging met 13 miljard euro. "Mensen gaven door de coronacrisis minder uit en zetten meer opzij."

Ten opzichte van november stond er in december zowat 2,4 miljard euro meer op de spaarboekjes. Dat is een forse toename, maar dat is niet ongewoon voor de laatste maand van het jaar. Het heeft vermoedelijk te maken met de storting van de dertiende maand en andere eindejaarspremies.

Verschillende banken hadden eerder al aangegeven dat, ondanks de aanhoudend lage rentes, er tijdens het coronajaar opvallend veel geld op de spaarboekjes werd gezet. Mensen gaven tijdens de coronacrisis minder uit, en zetten meer opzij, zo luidt het. De verwachting is dat de consumptie dit jaar opnieuw zal aantrekken.

De banken stelden ook een opmerkelijke toename vast van de tegoeden op zichtrekeningen. Die trend wordt bevestigd door de cijfers van de Nationale Bank. Eind 2019 stond er ruim 252 miljard euro op de zichtrekeningen. In november vorig jaar werd de kaap van 300 miljard even gerond, en het jaar werd afgesloten met 293 miljard euro aan zichtdeposito's.

Veel Belgen kiezen voor de veiligheid van het spaarboekje, maar rendement haal je er niet mee. De rentes staan al jaren historisch laag. Omdat de inflatie, de stijging van de levensduurte, een pak hoger ligt dan de rente, verlies je zelfs aan koopkracht (lees meer daarover in dit artikel). 

Meest gelezen