Nicolas Maeterlinck, Belga

Stad Hasselt en brandweer willen campagne starten die mensen helpt gasgeur te herkennen: "Te veel valse meldingen"

De stad Hasselt en de brandweer willen een sensibiliseringscampagne starten om mensen te helpen een gasgeur te herkennen. De jongste tijd komen er bij de Hulpverleningszone Zuid-West Limburg namelijk een hoop meldingen binnen die achteraf vals alarm blijken. Zo werd gisteren meubelwinkel Ikea nog ontruimd. Ook daar bleek uiteindelijk niets aan de hand. 

"Het gebeurt steeds vaker dat we opgeroepen worden omdat iemand een gasgeur denkt te ruiken terwijl het achteraf om iets anders blijkt te gaan", vertelt brandweercommandant Bert Swijsen. "Onze meettoestellen tonen dan aan dat er geen explosiegevaar is of dat het om een andere geur gaat. Uiteraard hebben we liever dat mensen alarm slaan dan dat ze urenlang in een gasgeur zitten en dat het dan misgaat." 

"Eind december was er nog een grote gasexplosie in de Minderbroedersstraat in Hasselt. Daardoor zijn de Hasselaren precies wel geschrokken", zegt Swijsen. "Hoewel het moeilijk te meten is, hebben we het gevoel dat mensen oplettender zijn sinds die gasontploffing. Dat is ook logisch. Na een zeer zwaar onweer worden er bij een volgende voorspelling ook massaal zandzakken afgehaald om huizen te beschermen."

Campagne

De stad Hasselt wil inwoners helpen een gasgeur te herkennen en denkt eraan daarvoor een sensibiliseringscampagne op poten te zetten. De brandweercommandant heeft wel een bedenking: "Je kan moeilijk aan iemand uitleggen hoe iets ruikt. Als je de geur van gas zelf nooit geroken hebt, wéét je het gewoonweg niet. Hoe een roos ruikt, dat kan je ook niet aan iemand uitleggen." 

"Gas op zich is geurloos, maar omwille van de veiligheid wordt er een geur aan toegevoegd", gaat Swijsen verder. "Daardoor krijgt het gas een zeer specifieke geur. Je kan gas dus eigenlijk gemakkelijk herkennen maar iemand die het nog nooit geroken heeft, vindt dat waarschijnlijk moeilijk."

De brandweer gaat nu met de stad bekijken of er een sensibiliseringscampagne kan opgezet worden. " Naast het kunnen herkennen van een gasgeur is het ook belangrijk om er nog eens op te wijzen hoe belangrijk het onderhoud van gasapparaten is en wat je best doet bij twijfel."

Meest gelezen