2020 Getty Images

UGent onderzoekt hoe wielrenners minder kunnen vallen in de toekomst: "Eerst oude valpartijen analyseren"

Universiteit Gent is gestart met een onderzoek dat op termijn de veiligheid in het wielrennen moet verbeteren. Ze doet dat in opdracht van UCI, de internationale wielerunie. "We gaan eerst oude valpartijen analyseren, aan de hand van Twitter en videobeelden, daarna gaan we een werkinstrument ontwikkelen waarmee je toekomstige parcours kan evalueren", klinkt het.

"Koersen was altijd al een beetje vallen en opstaan. Maar koersen was de jongste vijf jaar te veel hard vallen, en amper of niet opstaan", stelt de universiteit van Gent. In opdracht van UCI gaat ze onderzoeken hoe je grote valpartijen kan vermijden. Volgens professor Steven Verstockt is het belangrijk om eerst inzicht te krijgen in valpartijen uit het verleden. "We maken momenteel een databank met verschillende valpartijen uit het verleden. Met die data kunnen we dan in de toekomst aan de slag om parcours te evalueren."

Met de hulp van Twitter

De onderzoekers gebruiken, naast standaardinformatie zoals de ondergrond en de weersomstandigheden, ook het sociale netwerk Twitter om de database van valpartijen samen te stellen. "We screenen de Twitterkanalen van teams, renners en organisatoren van wedstrijden, om te weten wat er geschreven wordt over een bepaald incident. Zo kunnen we het wie, wat, waar en waarom bepalen", legt Verstockt uit. "Bijvoorbeeld bij Luik-Bastenaken-Luik, in oktober, is Greg Van Avermaet gevallen ten hoogte van een verkeerseiland. Op basis van de Twitterberichten die op dat moment verschenen, konden wij het incident gestructureerd omschrijven. Wanneer wij incidenten vinden met dezelfde omschrijving, kunnen wij grondige studies uitvoeren over de oorzaak."

"Het zal niet voor elk incident lukken om genoeg informatie te halen uit de Twitterberichten", geeft de professor toe. Daarom zal de universiteit ook videobeelden analyseren en op termijn ook betrokken renners contacteren om bijkomende informatie te vergaren en zo de oorzaak te achterhalen. 

Tips voor organisatoren en teams

De Gentse universiteit voert het onderzoek in opdracht van UCI. "Maar," zegt Verstockt, "de wielerunie zal onze studie niet zomaar gebruiken om parcours te veranderen in de toekomst. Het is niet de bedoeling dat wij als universiteit een beslissende rol krijgen. Het is wel de bedoeling dat wij een soort van "second opinion" geven aan de organisatie van een koers. Zij kunnen onze raad dan in rekening nemen." Daarnaast zal de universiteit ook nuttige informatie kunnen doorgeven aan wielerteams, zodat zij zich ten volle kunnen voorbereiden op een wedstrijd.

Meest gelezen