Universiteit Gent ontvangt kwart minder lichamen voor wetenschappelijk onderzoek

De universiteit van Gent kreeg vorig jaar een kwart minder lichamen binnen voor wetenschappelijk onderzoek. In 2020 kreeg ze 102 lichamen, terwijl dat er 2 jaar geleden nog 133 waren. De daling komt vooral door de coronacrisis. “Tussen maart en juni hebben we even niets ontvangen”, klinkt het.

Al een aantal jaar op rij stijgt het aantal mensen dat hun lichaam vrijwillig aan de wetenschap wil schenken. Na het overlijden komt zo’n lichaam dan bijvoorbeeld bij een universiteit terecht waar het wordt gebruikt voor vaardigheidstrainingen. Maar vorig jaar, in 2020, zag de UGent plots een forse daling in het aantal lichamen. Dat is vooral te wijten aan de coronapandemie. 

Recordjaar zonder corona

“Van 16 maart tot 1 juni hebben we een opnamestop ingevoerd”, vertelt Dominique Jacobus van de UGent. “We wilden onze medewerkers niet blootstellen aan het verhoogde risico. Als we geen stop hadden ingevoerd, hadden we waarschijnlijk ongeveer 130 of 140 lichamen binnengekregen, wat dan weer een record is.” 

Steeds meer chirurgen gebruiken de lichamen voor vaardigheidstrainingen

Dominique Jacobus, UGent

Als er elk jaar steeds meer lichamen binnenkomen, kunnen er dan ooit te veel zijn? “Nee hoor”, klinkt het. “Je lichaam aan de wetenschap doneren wordt steeds bekender bij het grote publiek, maar ook onder de chirurgen wordt het steeds bekender. Dat wil dus zeggen dat er steeds meer mensen zijn die bij ons vaardigheidstrainingen willen volgen, en dat is erg belangrijk.” 

Wie zijn lichaam ter beschikking van de wetenschap wil stellen, kan dat via een laatste wilsbeschikking doen. Je moet vooraf contact opnemen met de universiteit die je verkiest. 

Meest gelezen