Videospeler inladen...

Groot deel van personeel in Brusselse  en Waalse woonzorgcentra weigert vaccin: "Franse vaccinatiecultuur sijpelt door"

In de Brusselse woonzorgcentra wil 40 procent van het personeel zich niet laten vaccineren. Ter vergelijking: in Wallonië weigert een kwart en in Vlaanderen bedraagt het aantal weigeraars slechts 6 procent. De oorzaak ligt mogelijk bij een combinatie van desinformatie van de antivax-beweging en de vaccinatiecultuur in ons buurland Frankrijk.

Rechtzetting:
Initieel was in dit artikel sprake van "de helft van de Brusselse en Waalse privérusthuizen". Die cijfers kwamen van Femarbel, de koepel van de commerciële woonzorgcentra in Franstalige België (met een marktaandeel van zowat de helft). Ze stonden gisteren in De Standaard, werden afgelopen vrijdag uitgesproken in de bijzondere Kamercommissie COVID-19 en werden ons bevestigd door Vincent Frédéricq van Femarbel. Alleen bleken die cijfers achteraf gedateerd.

Bovendien ontstond er verwarring omdat de cijfers in Vlaanderen en Brussel gaan over alle woonzorgcentra gaan waar ze al vaccineren en de Waalse enkel over die privékoepel (Femarbel). Volgens de Franse Gemeenschap ligt de vaccinatiegraad bij het personeel in Wallonië van alle koepels samen op 73 procent. Amper een kwart weigert dus. Binnen Femarbel ligt de vaccinatiegraad bij hen een pak lager, benadrukken ze daar: nog steeds 40 procent van hun Waals personeel weigert de prik. Het bericht is dan ook in die zin aangepast.

Toen bekend werd dat Josepha Delmotte als eerste Waalse ging gevaccineerd worden, kregen haar familie en de personeelsleden van het woonzorgcentrum waar ze verblijft een hele reeks bagger over zich heen van antivaxers of tegenstanders van vaccins.

"Via de sociale media ben ik onder druk gezet", vertelde haar kleinzoon Eric eind december aan de RTBF. "Ook personeelsleden zijn benaderd op sociale media, door familieleden of verre vrienden, om hen aan te zetten zich niét te laten vaccineren", vertelde de directeur van het woonzorgcentrum daar toen over.

Die antivaxers lijken in Franstalig België alvast geen marginaal fenomeen te zijn. De cijfers tonen een erg groot verschil tussen de vaccinatiebereidheid bij het personeel in de woonzorgcentra in Vlaanderen, Wallonië en Brussel. In Vlaanderen is de bereidheid erg groot, in Wallonië en Brussel is het net omgekeerd. Al is de situatie veruit het slechtst in Brussel.

Bekijk het verslag uit "Terzake" hier en lees voort onder de video:

Videospeler inladen...

Concreet weigert in Vlaanderen 6 procent van de personeelsleden een coronavaccin. In Wallonië een kwart en in Brussel is volgens de Brusselse gezondheidsinspectie slechts de 40 procent van het personeel bereid om een prik te laten zetten. Femarbel, de koepel van de Brusselse en Waalse privérusthuizen, ziet bij hun rusthuizen hogere cijfers: ook in hun Waalse woonzorgcentra ziet 40 procent van het personeel af van het vaccin.

Waar komt het verschil vandaan?

Vincent Frédéricq van Femarbel wijst naar nepnieuws en geruchten over de vaccins die rondgaan op het internet als hoofdreden waarom zijn personeel vaak de coronaprik aan zich laat voorbijgaan. "Ze geloven vaak in fake news", zegt hij aan VRT NWS. "Vooral oudere personeelsleden zijn niet altijd goed gewapend tegen desinformatie op sociale media."

Er is minder een vaccinatiecultuur in het Franstalige landsgedeelte

Inge Neven, Brusselse gezondheidsinspectie

Volgens Inge Neven van de Brusselse gezondheidsinspectie spelen nepnieuws en complottheorieën zeker een rol. "Er circuleert veel op het internet, ook binnen de verschillende bevolkingsgroepen", legt ze uit. "Brussel heeft ook een internationaal publiek en al die groepen hebben hun eigen Facebookgroepen waarin heel wat -soms foute- informatie verspreid wordt."

Wel onderstreept ze dat dit maar een deel van de mogelijke verklaring is. "Er is minder een vaccinatiecultuur in het Franstalige landsgedeelte", legt ze uit. En ze wijst daarvoor naar Frankrijk waar de bereidheid voor bijvoorbeeld het griepvaccin ook lager is. "In Frankrijk is vaccineren jarenlang afgeraden geweest. In Brussel en Wallonië wordt veel naar Franse media gekeken en geluisterd. Mogelijk sijpelt dat dus op die manier door."

Bekijk het gesprek met Pierre Van Damme uit "Terzake" hier en lees voort onder de video:

Videospeler inladen...

Vaccinatieverplichting?

Frédéricq pleit daarom voor een verplichting van het vaccin bij zorgpersoneel. "Als mensen niet slim genoeg zijn om zich te laten beschermen, moet het verplicht worden zoals de veiligheidsgordel in de wagen", zegt hij. "Als te weinig mensen zich laten vaccineren, kunnen er geen versoepelingen komen voor de bewoners in de woonzorgcentra."

Als mensen niet slim genoeg zijn om zich te laten beschermen, moet het verplicht worden zoals de veiligheidsgordel in de wagen

Vincent Frédéricq, directeur Femarbel

Ook de woonzorgcentra zelf kunnen proberen hun personeel te overtuigen. In Vlaanderen bijvoorbeeld gaan de directeurs van woonzorgcentra in gesprek met personeelsleden die het vaccin weigeren. Aan de bereidheidcijfers in Vlaanderen te zien is dat niet zonder resultaat.

In Brussel plukken ze volgens Neven ook al de vruchten van een informatiecampagne die ze gestart zijn, mogelijk zit daar ook een deel van de oplossing. "De campagnes van de laatste weken helpen wel", zegt ze. "In het begin was maar 10 procent bereid zich te laten vaccineren, nu zitten we al aan 60 procent."

AFP or licensors

Meest gelezen