Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved

West-Vlaamse varkensboeren trekken aan alarmbel: "We geraken onze dieren niet kwijt"

Heel wat varkensboeren in West-Vlaanderen zitten in slechte papieren. De prijs die ze voor hun varkensvlees krijgen, is te laag, vinden ze. "Een onhoudbare situatie", zegt varkenshouder Bart Vergote uit Zedelgem van het Algemeen Boerensyndicaat.

De varkenshouders krijgen al wekenlang maar 80 cent per kilogram varkensvlees. Dat is de laagste prijs in meer dan 20 jaar. De restaurants zijn gesloten door de coronacrisis en daardoor wordt er minder varkensvlees gekocht. Maar er is ook de Afrikaanse varkenspest in Duitsland. Daardoor zit de export in de problemen.

West-Vlaanderen is dé varkensprovincie en dus zitten heel wat boeren met de handen in het haar. Bart Vergote uit Zedelgem: "Sinds vorig jaar is er officieel geen Afrikaanse varkenspest meer in België. We hadden als sector goede hoop dat de prijzen zouden stijgen. Maar we worden geconfronteerd met stijgende voederprijzen. Bovendien komt onze export niet op gang. We geraken onze varkens dus niet kwijt."

Eerlijke verdeling

Terwijl de boeren bodemprijzen krijgen voor hun varkens, gaat de prijs van varkensvlees in de supermarkten omhoog. "Met een euro per kilogram het voorbije jaar. We willen een eerlijke verdeling van de marges", zegt Vergote nog.

Meest gelezen