sigmaplan.be

Vloedgeulen in natuurgebied Wijmeers moeten knijtenplaag tegengaan

In Wichelen is de waterbeheerder klaar met de aanleg van enkele vloedgeulen in het natuurgebied Wijmeers. De geulen zouden het knijtenprobleem in de streek moeten aanpakken. Knijten zijn vervelende muggen die zich graag voortplanten in het slib. 

Natuurgebied Wijmeers in Wichelen is een ontpolderd gebied waar het getijde van de Schelde vrij spel heeft. Het probleem is dat daardoor veel slib kwam bloot te liggen. In dat slib planten knijten zich graag voort, en dat zorgt voor problemen bij mensen die rond de Schelde wonen, want een knijt is een kleine mug die erg vervelend kan steken. Door de aanleg van die vloedgeulen moet dat probleem van de baan zijn.

Betere waterdoorstroming

“De extra geulen zorgen ervoor dat er bij vloed extra stroming in het gebied is”, legt Caroline Peelaerts van De Vlaamse Waterweg uit. “Dat is belangrijk tegen de ontwikkeling van de knijten. Door de geulen is er een betere waterdoorstroming en dat maakt de bodem minder interessant om eitjes in te leggen. Dat is dus goed nieuws voor de mensen die rond de Schelde wonen.” 

De extra geulen lossen niet alleen het knijtenprobleem in de streek op, ze hebben ook een positief effect op de vegetatie in het natuurgebied. 

kasto80

Meest gelezen