Videospeler inladen...

Voormalig ECB-voorzitter Mario Draghi moet nieuwe Italiaanse regering vormen

In Italië heeft president Sergio Mattarella aan Mario Draghi gevraagd om een nieuwe regering te vormen. Met zijn keuze voor de voormalige voorzitter van de Europese Centrale Bank (ECB) hoopt de president wellicht om het vertrouwen van de beleggers in Italië te herstellen. Dat is geschonden nadat eerder de regering van Giuseppe Conte gevallen is te midden van een hevige coronacrisis.

Nadat eerder een laatste poging om de kibbelende partijen van de voormalige coalitie bijeen te krijgen, mislukt was, heeft president Sergio Mattarella vanmiddag de knoop doorgehakt. Hij heeft gewezen ECB-voorzitter Mario Draghi gevraagd om een nieuwe regering te vormen.

De 73-jarige Draghi moet dus een nieuwe coalitie smeden die stevig genoeg is om de hevige coronacrisis en de zware economische gevolgen daarvan op te vangen. Mogelijk zal hij een neutrale regering van technocraten op de been brengen, die buiten het partijpolitieke gekonkel kan werken. Een van de taken zal de besteding zijn van de 200 miljard euro steun die Italië ontvangt van de Europese Unie. Het is die kwestie die aan de basis lag van de val van de regering.

De keuze voor Draghi is dubbel: de man heeft heel wat ervaring en gezag, vooral dan ook bij de internationale beleggers die de wenkbrauwen fronsen bij die toch wel erg ongelegen Italiaanse regeringscrisis. Draghi was eerder een hoge ambtenaar van het ministerie van Financiën en was tussen 2011 en 2019 voorzitter van de Europese Centrale Bank. In die periode speelde die instelling een belangrijke rol bij het bedwingen van de crisis rond de euro. Mede door zijn optreden zouden niet enkel Italië, maar ook Spanje, Portugal, Ierland en Griekenland ondanks alle moeilijkheden in de eurozone kunnen blijven, ook al zagen speculanten dat anders.

Bekijk hieronder de Journaalreportage over de politieke crisis in Italië: (lees daaronder verder)

Videospeler inladen...

Twee bewogen jaren voor premier Conte

De crisis brak enkele weken geleden uit toen voormalig premier Matteo Renzi zijn kleine partij Italia Viva terugtrok uit de regering. Die overleefde daarop nipt enkele vertrouwensstemmingen in het parlement, maar bleek uiteindelijk niet slagkrachtig. 

Daarmee kwam een einde aan twee jaar premierschap voor de partijloze universiteitsprofessor Giuseppe Conte. Diens eerste regering trad in 2018 aan met de Vijfsterrenbeweging en de radicaal-rechtse Lega van Matteo Salvini. Een jaar later botsten Conte en Salvini en viel die regering. Conte ving dat op door een nieuwe coalitie te vormen met de Vijfsterrenbeweging, de sociaaldemocratische PD en kleinere partijen zoals Italia Viva. 

Met die coalitie moest premier Conte dus de coronacrisis te lijf en zijn drastische optreden kon in eigen land op goedkeuring rekenen. Toen er beslist moest worden over de besteding van de EU-hulp kwam het tot wrijvingen met de kleine coalitiepartner en moest premier Conte zijn ontslag indienen in volle coronacrisis. Dat heeft tot verbijstering geleid bij veel Italianen, maar ook in het buitenland.

Meest gelezen