Voormalig Nijlens politieagent Jos krijgt jaren na heldendaad toch nog een Ereteken voor Moed en Zelfopoffering

Jos De Haes heeft in Nijlen een Ereteken voor Moed en Zelfopoffering gekregen. In de jaren 80 was Jos politieagent in Nijlen en redde hij een man die in het Netekanaal in het water was beland. Het toenmalige gemeentebestuur heeft hem daar nooit voor bedankt. "Na al die jaren toch nog een teken van dankbaarheid krijgen doet wel iets met een mens", vertelt Jos op Radio 2 Antwerpen.

Jos vertelt wat er jaren geleden gebeurde. "Mijn collega en ik kregen een oproep dat er een vrouw ongerust was, omdat haar man duistere gedachten had en plotseling met de auto vertrokken was. De vrouw was bang dat haar man zichzelf iets ging aandoen", vertelt Jos. Op dat moment reden Jos en zijn collega over de brug over het Netekanaal. "We zagen een auto die voldeed aan de beschrijving die we gekregen hadden. De auto stopte, de bestuurder stapte uit en sprong in het water. Ik ging hem zo snel mogelijk achterna en heb hem uit het water gehaald."

Hij heeft er nooit een blijk van waardering voor gekregen. Dat bleef voor een wrang gevoel zorgen bij Jos, zeker wanneer andere heldendaden in de media kwamen. "Ik had het er dan wel eens over met mijn vrouw. En zij heeft nu samen met de huidige burgemeester alles achter mijn rug geregeld. Gisteren, uitgerekend op mijn 65ste verjaardag, lokte ze me met een smoes naar het gemeentehuis. Daar kreeg ik dan het Ereteken voor Moed en Zelfopoffering. Na al die jaren toch nog een teken van dankbaarheid krijgen doet wel iets met een mens", aldus Jos.

Wie vragen heeft over zelfdoding, kan terecht op het gratis nummer 1813 of op www.zelfmoordlijn1813.be

Meest gelezen