Vuilniswagens op biogas van eigen groenafval in regio Dendermonde en Wetteren vanaf volgende zomer 

Afvalophaler Verko (regio Dendermonde-Wetteren) zal vanaf volgende zomer vuilniswagens inzetten die op gas rijden dat uit groente-, fruit- en tuinafval wordt gehaald. Het gaat om het groenafval van gewone burgers dat via een nieuwe installatie verwerkt wordt. 

Afvalophaler Verko gaat een composteerfabriek vernieuwen zodat het groenafval vergist zal worden en niet langer enkel in compost verandert. “Dat is een andere verwerkingstechniek waardoor er uit het groenafval als nevenproduct ook gas ontstaat”, legt Peter de Leeuw van Verko uit. De beslissing om het composteren voortaan op die manier aan te pakken, is door de verschillende gemeenten genomen waar Verko actief is. 

Biogas én compost

“De vergisting van het groenafval gebeurt in een toren”, gaat de Leeuw verder. “Tijdens de vergisting ontstaat er biogas dat later wordt omgezet in biomethaan. Daar kunnen onze vuilniswagens op rijden.” 

Toch nog restcompost

Niet alle groenafval zal een tweede leven krijgen als biogas. "We zullen nog steeds per jaar zo’n 20.000 ton compost produceren. Het biogas is écht een nevenproduct”, benadrukt de Leeuw.  Dankzij het nieuwe systeem zal Verko minder uitgeven aan brandstof, “maar we doen dit niet om winst te maken”, zegt de Leeuw nog. “We gaan aan de gemeenten dezelfde prijs aanrekenen als in het verleden. De nieuwe installatie zal veel geld kosten maar de winst zit elders. Het groenafval wordt een soort nieuwe grondstof om biogas te maken", aldus de Leeuw.

kasto80

Meest gelezen