Frank Abbeloos

Identiteit, sociaal contact én fysiek contact: daarom vinden we een verzorgd kapsel zo belangrijk

Hoe komt het dat veel mensen zich slecht in hun vel voelen nu we met z'n allen al weken rondlopen met een coronakapsel? Op die vraag gaf cultuursocioloog Pascal Gielen (Universiteit Antwerpen) een antwoord in "De wereld vandaag" op Radio 1. Identiteit, sociaal contact én fysiek contact zijn volgens hem de sleutels.

Verwilderde haardossen: ze kleuren meer dan ooit het straatbeeld nu kappers al zowat 3 maanden zijn gesloten als onderdeel van de coronamaatregelen in ons land. Voor sommige mensen weegt hun coronacoupe zwaar door, zo zwaar dat ze zich slecht in hun vel voelen.

Dit probleem herkent ook minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (SP.A). "De vaststelling is dat veel mensen toch wel heel erg nood hebben aan de kapper", zegt hij in "De ochtend" op Radio 1. "Mensen durven zich gewoon niet te vertonen en voelen zich erg slecht met een coronakapsel. Voor veel mensen is naar de kapper gaan dus een grote nood aan het worden."

Beluister hier het gesprek met Frank Vandenbroucke in "De ochtend" (en lees voort onder de audio):

Voor veel mensen is naar de kapper gaan dus een grote nood aan het worden.

Minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (SP.A)

Identiteit opbouwen, sociaal contact en aanrakingen

Cultuursocioloog Pascal Gielen (UA) legt in "De wereld vandaag" op Radio 1 uit waarom een verzorgd kapsel voor velen zo belangrijk is. Identiteitsvorming is een eerste grote reden die hij aanhaalt. "Een kapsel is het enige waarmee je door de mand kan vallen vandaag de dag. We kunnen onze identiteit indekken met kleren, maar je kapsel verraadt wie je bent. Denk maar aan grijze haren of een uitgroei."

Ook sociaal contact speelt volgens hem een grote rol. De kapper vervult immers een belangrijke sociale rol. Een gesprek kunnen hebben is heel belangrijk, zeker voor mensen in isolement, en waar kan je beter praten dan bij de kapper, draagt Gielen aan.

Beluister hier het gesprek met Pascal Gielen in "De wereld vandaag" (en lees voort onder de audio):

Je kapsel verraadt wie je bent

Cultuursocioloog Pascal Gielen (UA)

Een laatste reden waarom we een kapsel zo belangrijk vinden, is volgens Gielen fysiek contact. "Mensen hebben nood aan fysiek contact, aanrakingen. Dat doet de kapper bijvoorbeeld door je haar te wassen. Het klinkt misschien banaal, maar het is heel belangrijk, zeker voor mensen die alleen wonen. Een kapper zal het misschien niet willen horen, maar fysiek contact is wel erg belangrijk."

Of we snel van ons coronakapsel verlost zullen zijn, komen we waarschijnlijk te weten op vrijdag 5 februari. Dan beslist het Overlegcomité of de kappers op 13 februari opnieuw open mogen.

Sommige mensen knippen (uit wanhoop?) zelf hun coronacoupe bij. Bij het begin van de coronacrisis vroeg "Het Journaal" advies aan enkele kappers. Herbekijk hier de reportage van 7 april 2020:

Videospeler inladen...

Meest gelezen