Waterstand van rivieren in Limburg is hoog maar niet kritiek: "We houden het waterpeil nauwgezet in de gaten

Als het lang en veel regent, hebben ze in Voeren dikwijls problemen met hun drie rivieren: de Voer, de Berwijn en de Gulp. In die rivieren is het waterpeil hoog maar de toestand is nog niet kritiek. Ook in de Maas en de Demer staat het water momenteel hoog maar ook daar is er nog geen gevaar voor overstromingen. 

Vooral de Berwijn veroorzaakt geregeld wateroverlast in Moelingen. Voorlopig is het kritieke peil daar nog niet bereikt. De gemeente en de hulpdiensten houden dat nauwlettend in het oog zodat er op tijd maatregelen kunnen worden genomen.

We gaan de Berwijn verbreden en verdiepen om frequente overstromingen te voorkomen

Joris Gaens, burgemeester Voeren

"Er loopt nu al een aantal jaren een project met de Vlaamse Milieumaatschappij om de Berwijn te verbreden en te verdiepen", vertelt Joris Gaens, burgemeester van Voeren (Voerbelangen). "Dat moet ervoor zorgen dat overstromingen in de toekomst, waarbij de Berwijn een debiet haalt van 30 tot 50 kubieke meter water per seconde, kunnen voorkomen worden. En daarnaast zullen ook de Voer en de Gulp meer capaciteit krijgen."

Schulensbroek als buffer voor wateroverlast in de Demer

Voorlopig is ook het waterpeil in de Demer nog min of meer onder controle. In Halen dient het Schulensbroek als buffer met een capaciteit van maar liefst 11 miljoen kubieke meter. Het is daarmee het grootste gecontroleerde overstromingsgebied van de Vlaamse Milieumaatschappij. Het moet wateroverlast stroomafwaarts in Herk-de-Stad, Lummen, Halen en in Diest helpen voorkomen. 

In Diepenbeek staat de Demer momenteel erg hoog. Op sommige plaatsen zijn ook de graskanten naast de Demer al onder water gelopen. Voorlopig is er nog geen sprake van overstromingen maar ook de toestand van de Demer in Limburg wordt nauwgezet opgevolgd. 

Meest gelezen