Het is vandaag Wereldkankerdag: "Overlevingspercentage na  kankerdiagnose spectaculair gestegen tot bijna 70 procent"

Elk jaar neemt het aantal kankerdiagnoses in ons land toe, maar er is ook goed nieuws. Volgens cijfers van Stichting tegen Kanker is het overlevingspercentage vijf jaar na de diagnose in de laatste 50 jaar spectaculair gestegen, van 40 procent naar bijna 70 procent. Daarmee doet ons land het opmerkelijk beter dan andere (Europese) landen.

In 2018 waren er meer dan 70.000 nieuwe kankerdiagnoses in ons land. Wereldwijd waren dat er net geen 20 miljoen. De Wereldgezondheidsorganisatie stelt dat als de huidige trend zich doorzet, het aantal kankergevallen de komende twee decennia met 60 procent zal stijgen in de wereld. In ons land houdt de stijging vooral verband met de bevolkingsgroei en de vergrijzing.

Gelukkig is er ook goed nieuws: elk jaar nemen de overlevingskansen toe. Bijna 70 procent van de patiënten leeft nog vijf jaar na de diagnose. Dit dankzij het onderzoek naar de mechanismen, de ontwikkeling en de behandeling van kanker.

Science Photo Library

België koploper in innovatieve therapieën

Véronique Le Ray, medisch directeur van Stichting tegen Kanker, ziet verschillende oorzaken voor de positieve cijfers. "De overlevingskansen worden veel groter. Enerzijds dankzij vroegtijdige opsporing en anderzijds ook dankzij investeringen in onderzoek, wat leidt tot een snellere diagnose en doelgerichte behandelingen."

De overlevingskansen zijn in België bij de hoogste van Europa. De verklaring hiervoor? Onze goede gezondheidszorg waar toegankelijkheid, een multidisciplinaire aanpak en de introductie van innovatietechnieken en behandelingsstrategieën van kracht zijn. "België speelt in de Champions League van het kankeronderzoek. We hebben dankzij onderzoek geleerd wat de mechanismen zijn die aan de basis liggen van kanker en de groei, uitbreidingen en uitzaaiingen van kankercellen", zegt professor Eric Van Cutsem, voorzitter van Stichting tegen Kanker.

België speelt in de Champions League van het kankeronderzoek

Eric Van Cutsem, Voorzitter van Stichting tegen Kanker
AFP or licensors

De laatste 30 jaar heeft Stichting tegen Kanker meer dan 200 miljoen geïnvesteerd in kankeronderzoek in België. Zo stond de organisatie mee aan de de wieg van immunotherapie. Professor Diether Lambrechts: "Immunotherapie heeft een positieve omwenteling veroorzaakt in de behandeling van gemetastaseerde (uitgezaaide, red.) kankers, want áls het werkt, verlengt het een leven met vele jaren of leidt het zelfs tot genezing."

Getuige hiervan is Greetje. In 2015 werd een kwaadaardig melanoom in haar sinussen ontdekt. Er volgde een zware operatie en zes weken bestraling. Een aantal maanden later werden er uitzaaiingen in de maag, lever en bot gevonden. Greetje had nog maar 20 procent kans op genezing. Dankzij een nieuwe immunotherapie gaat het vandaag toch goed met haar. "Vier jaar na de kankerdiagnose leef ik weer volop. Ik werk halftijds en ben mijn artsen erg dankbaar hiervoor. Zonder deze therapie was dit een heel ander verhaal geweest.

Vier jaar na de kankerdiagnose leef ik weer volop. Zonder deze therapie was het een heel ander verhaal geweest

Greetje, kankerpatiënte behandeld met immunotherapie

Minder mensen op controle door corona

Toch is er ondanks het positieve nieuws nog altijd werk aan de winkel. Het afgelopen jaar gingen mensen door de coronapandemie minder vaak op controle of screening, zegt Véronique Le Ray, medisch directeur van Stichting tegen Kanker. "Door COVID-19 zijn er een aantal raadplegingen uitgesteld en daardoor hebben we eigenlijk 5.000 gevallen gemist. Tijdens de zomer is er wel een inhaalbeweging geweest, maar we moeten die blijven voortzetten. We roepen dus op om screenings niet uit te stellen."

Bekijk hier het verslag uit "Het Journaal": 

Videospeler inladen...

Meest gelezen