Radio 2

Zwaantjesbrug in Wielsbeke krijgt hoogtedetectiesysteem om nog meer botsingen te voorkomen 

De Zwaantjesbrug in Wielsbeke krijgt een hoogtedetectiesysteem. Dat werd beslist nadat al enkele jaren verschillende vrachtwagens die te hoog geladen waren, tegen de brug knalden. Het prijskaartje van het nieuwe systeem is 300.000 euro. Dat wordt grotendeels betaald door de Vlaamse Waterweg en het Agentschap Wegen en Verkeer.

De Zwaantjesbrug ligt over het kanaal Roeselare-Ooigem en over de N382, dat is de verbindingsweg tussen Ingelmunster en Waregem. De voorbije jaren reden al verschillende vrachtwagens die te hoog geladen waren tegen de brug. Dat zorgde voor heel wat schade, ook aan de onderkant van de brug. Het laatste ongeval gebeurde eind september vorig jaar, amper enkele weken nadat er herstellingswerken aan de brug waren uitgevoerd. "Het nieuwe systeem moet dat dus voorkomen", zegt Bert Maertens (N-VA), Vlaams volksvertegenwoordiger uit Izegem.

"Het systeem meet vanop afstand de hoogte van de vrachtwagens. Als een vrachtwagen te hoog zou zijn om veilig onder de brug door te kunnen rijden, dan krijgt een LED-scherm een signaal. Daarop krijgt de chauffeur een melding dat hij niet verder mag rijden." De kosten voor het hoogtedetectiesysteem worden grotendeels betaald door de Vlaamse Waterweg en het Agentschap Wegen en Verkeer. De gemeente Wielsbeke en Oostrozebeke betalen elk 10 procent.

Het nieuwe systeem moet de aanrijdingen met de brug vermijden

Bert Maertens, Vlaams volksvertegenwoordiger (N-VA)

Nummerplaatherkenning

Naast het hoogtedetectiesysteem komt er ook een nummerplaatherkenningscamera bij de Zwaantjesbrug. Die zal registeren wie er schade veroorzaakt aan de brug en toch doorrijdt. Zo zullen die chauffeurs nadien alsnog een boete krijgen.

Meest gelezen