250 Genkenaren gaan pepers kweken voor Genkse hete saus: "Een initiatief dat verbindend werkt"

250 Genkenaren gaan binnenkort in hun tuin pepers kweken. Het gaat om een initiatief van vzw ’t Fabriek, een burgerinitiatief dat duurzame en verbindende projecten bedenkt. Het is de bedoeling dat de pepers gebruikt worden om een Genkse versie van een pikante saus te maken. En de Genkenaren mogen de naam voor de saus zelf bedenken. 

"Sauzenmaker Flip Thilmann heeft vorig jaar zo'n saus gemaakt in zijn eigen tuin, maar nu willen we er een groter project van maken", vertelt Caroline Smeets van 't Fabriek. "We zijn nu op zoek naar 250 Genkenaren die zelf pepers willen kweken. Volgende zomer worden die dan geoogst. Flip heeft dan een viertal maanden nodig om er een saus van te maken en het is de bedoeling dat de Genkenaren ook zelf de naam bedenken voor de nieuwe saus."

We vonden het een leuk idee om de Genkenaren samen aan iets te laten werken omdat dat verbindend werkt 

Caroline Smeets

"We wilden een warm verhaal maken, samen met de Genkenaren, door middel van een pikant sausje", zegt Caroline Smeets. "Het gaat een hete saus worden, want het zijn echt wel pikante pepers die we gebruiken. We vragen mensen ook nog om ajuin en look uit hun eigen tuin te leveren."

Wie meedoet krijgt een zakje met zaadjes, een flesje met een beetje saus om te proeven en een handleiding

Caroline Smeets

"We hebben al enkele tientallen kandidaten, maar we willen uiteindelijk aan 250 geraken. Kandidaten kunnen zich melden via de Facebookpagina "Genk is Hot". Ze krijgen dan zaadjes en een handleiding."

Ik werk de laatste tijd veel meer in de tuin en ik werd heel warm van het idee om zelf pepers te kweken

Luke Bakker

"Ik vond het een heel leuk initiatief", vertelt Luke Bakker die zich al kandidaat heeft gesteld om in zijn tuin pepers te kweken. "Ik werd wel warm van het idee", zegt hij, "en ik wil het zeker proberen. De laatste tijd ben ik toch veel meer in de tuin bezig én ik gebruik graag pepers in de keuken", lacht hij.

Meest gelezen