Copyright 2021 The Associated Press. All rights reserved

"Diplomatie is terug": Biden wil vrede in Jemen, behoud troepen in Duitsland en vrijlating Navalny   

De Amerikaanse president Joe Biden zal het militair offensief van Saoedi-Arabië tegen de Houthi's in Jemen niet langer steunen. Dat heeft hij gezegd tijdens zijn eerste bezoek aan het ministerie van Buitenlandse Zaken. Biden wil zo een "meer actieve rol spelen" om de oorlog in Jemen te stoppen, aldus Bidens nationale veiligheidsadviseur. Biden sprak zich ook uit over onder meer rivalen Rusland en China en zal de terugtrekking van Amerikaanse troepen uit Duitsland stopzetten.

De Amerikaanse president Joe Biden heeft een bezoek gebracht aan het ministerie van Buitenlandse Zaken. Het is zijn eerste bezoek aan een overheidsinstelling sinds zijn aantreden als president. Voormalig president Trump bracht in 2017 als eerste een bezoek aan de Amerikaanse inlichtingendienst CIA.

Bekijk hier het verslag uit "Het Journaal" en lees voort onder de video:

Videospeler inladen...

Sinds zijn aantreden op 20 januari heeft Biden zich vooral toegelegd op binnenlandse politiek, al trad hij bijvoorbeeld wel al opnieuw toe tot het klimaatakkoord van Parijs. Met zijn bezoek aan het ministerie van Buitenlandse Zaken richt Biden zijn blik na twee weken echt op de wereld. "Amerika is terug. Diplomatie is terug", zo sprak hij tijdens zijn speech aan het personeel van het ministerie.

Amerika is terug. Diplomatie is terug

Joe Biden

Het buitenlands beleid dat Biden de komende vier jaar wil voeren, staat fel in contrast met dat van zijn voorganger Donald Trump. "America First" (Amerika Eerst), de slogan waarmee Trump in 2016 de verkiezingen won, is niet langer aan de orde.

Biden verzekerde zijn medewerkers ook dat hij de banden met de traditionele bondgenoten van de Verenigde Staten opnieuw wil versterken. Medewerkers van het Witte Huis zeggen dat hij zo een ondubbelzinnig signaal de wereld in wil sturen dat de VS zijn rol als wereldleider weer wil opnemen.

Amerika kan het zich niet veroorloven afwezig te zijn op het wereldtoneel. Wij zijn het land dat grote dingen doet

Joe Biden

"Amerikaans leiderschap is nodig tegen "autoritaire" krachten als China en het "agressieve" Rusland, aldus Biden. Het doel is veiligheid en welvaart, "in ons eigen belang": "Amerika kan het zich niet veroorloven afwezig te zijn op het wereldtoneel. Wij zijn het land dat grote dingen doet."

Einde Amerikaanse steun aan militair offensief in Jemen

Biden sprak zich in zijn toespraak opvallend uit over de oorlog in Jemen. De Verenigde Staten zullen niet langer offensieve operaties in Jemen steunen, die Saoedi-Arabië uitvoert tegen opstandige Houthi's, aldus de president. In 2015 startte Saoedi-Arabië met een militair offensief tegen de Houthi-rebellen.  De Obama-administratie gaf initieel groen licht voor het offensief. Ook president Trump steunde Saoedi-Arabië. Iran steunt de Houthi's in het conflict.

De strijd in Jemen eiste al meer dan 100.000 dodelijke slachtoffers en bracht hongersnood en armoede met zich mee. Door de Amerikaanse steun aan de Saoedische aanvallen op te zeggen, komt Biden zijn verkiezingsbelofte na om bij te dragen aan vrede in Jemen. Zijn nationale veiligheidsadviseur Jake Sullivan zei dat Biden "een meer actieve en geëngageerde rol wil spelen" om de oorlog te beëindigen door middel van diplomatie.

Rusland, China en Myanmar

Ook Rusland en China kwamen aan bod in Bidens speech. De president riep Moskou op om oppositieleider Aleksej Navalny onmiddellijk vrij te laten. Hij zei ook dat China de mensenrechten moet respecteren. Biden toonde wel bereidheid om samen te werken met Peking op onder meer klimaatgebied. Mondiale samenwerking is volgens Biden ook cruciaal op het front van de coronapandemie en andere gezondheidscrises.

President Biden had het ook over de recente staatsgreep die het leger in Myanmar pleegde. "Het leger moet de macht die ze gegrepen hebben afstaan", zo sprak hij. "Laat activisten en functionarissen vrij."

Amerikaanse troepen blijven in Duitsland

De band met de NAVO-bondgenoten wil Biden weer versterken. De Amerikaanse president zal dan ook de terugtrekking van Amerikaanse soldaten uit Duitsland stopzetten. 

Trump kondigde vorig jaar aan dat hij meer dan 9.000 van de ongeveer 34.000 Amerikaanse militairen die in Duitsland gestationeerd zijn, wilde terugtrekken. Dat deed hij nadat hij meermaals herhaald had dat NAVO-bondgenoot Duitsland niet voldoende geld vrijmaakt voor het leger. 

Bidens voorliefde voor buitenlands beleid

Dat Biden het ministerie van Buitenlandse Zaken koos als eerste overheidsinstelling die hij bezoekt, mag niet verbazen. Internationale relaties en bondgenootschappen liggen de nieuwe president na aan het hart.

Buitenlands beleid is Bidens eerste liefde

Jennifer Psaki, perschef van het Witte Huis

Eind jaren 1990 bekleedde Biden een belangrijke positie in de Senaatscommissie voor Buitenlandse Zaken. Sindsdien heeft hij een buitengewone interesse voor internationale relaties. "Buitenlands beleid is Bidens eerste liefde", zo verwoordde perschef van het Witte Huis Jennifer Psaki het. Ook als vicepresident onder voormalig president Obama oefende hij een grote invloed uit op het Amerikaanse buitenlandbeleid. 

NAVO-secretaris-generaal Jens Stoltenberg zei vandaag al dat het presidentschap van Biden een unieke kans biedt om de trans-Atlantische banden opnieuw aan te halen.  Hij zei dat de voorbije vier jaar onder president Trump "problematisch" waren voor het NAVO-bondgenootschap.

Meest gelezen