AZ Zeno introduceert nieuw toestel om sneller complicaties op te sporen

Het AZ Zeno, met campussen in Knokke-Heist en Blankenberge, gaat als eerste ziekenhuis in ons land nieuwe toestellen gebruiken om beter te kunnen voorspellen of een patiënt op korte termijn risico loopt op complicaties. “Via een sensor gaan we de ademhalingsfrequentie bepalen. Aan de hand van een score bepalen we dan of die patiënt op korte termijn gevaar loopt om complicaties te krijgen”, zegt Marino De Deyne van het AZ Zeno.

In het AZ Zeno, met campussen in Knokke-Heist en Blankenberge, wordt het voortaan wat makkelijker om te zien of een patiënt op korte termijn gevaar loopt om complicaties te ontwikkelen. De verschillende campussen van AZ Zeno hebben 28 nieuwe toestellen aangekocht die uniek zijn in België en complicaties beter kunnen voorspellen. 

Afleiden uit ademhaling

Er bestaan al toestellen die complicaties kunnen voorspellen aan de hand van de bloeddruk, temperatuur en hartslag. Het verschil met deze toestellen is dat ze het risico ook kunnen afleiden uit de ademhaling. Dat was tot nu toe een probleem, want een verpleegkundige moest dat zelf tellen, per minuut.

“Een patiënt krijgt een clip op de vinger en via die sensor gaan we de ademhalingsfrequentie, de zuurstofsaturatie en de polsfrequentie bepalen. Die waarden worden dan ingevuld in een score en die score gaat aangeven of die patiënt gevaar loopt om complicaties te doen op korte termijn”, zegt Marino De Deyne van AZ Zeno.

Meest gelezen