Belga

Coronabesmettingen in scholen stabiliseren: "Hier en daar zelfs kleine daling"

Na de sterke stijging van de laatste weken zijn de coronabesmettingen in de scholen opnieuw aan het stabiliseren. Maar het blijft belangrijk om de situatie goed op te volgen. "Zeker met de Britse variant die aan een opmars bezig is, moeten we voorzichtig zijn", zegt biostatisticus Geert Molenberghs bij Radio 2 Limburg.

De laatste twee weken van januari raakten in onze provincie zo’n 1.000 leerlingen en personeelsleden besmet. En bijna 4.000 mensen moesten in quarantaine. Maar ondertussen zijn de cijfers gelukkig niet meer aan het stijgen, zegt Geert Molenberghs, biostatisticus aan de Universiteit Hasselt. “We zien dat de cijfers stabiliseren en dat er geen sterke toename is van het aantal scholen dat in quarantaine moet”, vertelt hij. “Er wordt snel ingegrepen, breed getest en waar nodig nog uitgebreider getest, en dat werkt. De cijfers van de provincies liggen wat stil en beginnen hier en daar zelfs een klein beetje te dalen.”

Ook de Britse variant doet intussen de ronde. Die is een stuk besmettelijker dan de gewone variant, ook bij de schoolgaande jeugd. “Die gaat in elke leeftijdscategorie omhoog", gaat Molenberghs verder. "Maar het is wel belangrijk om aan te geven dat kinderen ook met de Britse variant minder besmettelijk zijn dan volwassenen. Die nuance moeten we zeker maken.”

Zolang we er maar niet voor kiezen om te veel sectoren tegelijkertijd te heropenen

Biostatisticus Geert Molenberghs

Ondertussen rijst de vraag of de kappers op 13 februari nu wel of niet mogen heropenen. “Het is natuurlijk belangrijk dat we rustig kijken of er een effect is of niet als we een bepaalde sector heropenen. En het moet natuurlijk ook in de meest veilige omstandigheden gebeuren, volgens de strikte protocollen. We kunnen er alleen maar op aandringen om het nog strikter te maken en heel goed op te volgen.”

“We snakken er allemaal naar om nog meer sectoren te laten heropenen. Zolang we er als maatschappij maar niet voor kiezen om te veel dingen tegelijkertijd te heropenen. Zeker met de Britse variant die aan een opmars bezig is, moeten we voorzichtig zijn. Maar strikte protocollen kunnen ons uiteraard al heel veel helpen", besluit Molenberghs.

Meest gelezen